Festival představuje v prvé řadě netradiční, alternativní pohybové divadlo. Letos nabídne celkem pět českých premiér od Wariot Ideal, Spitfire Company, Lucie Ferenzové, Terezy Hradilkové a Viktora Černického, na programu jsou ale i výrazné zahraniční inscenace.

„Vybrali jsme několik originálních, špičkových performerů a tanečníků, kteří svou radikální a kritickou tvorbou boří zažité stereotypy. Většina z nich představí svou práci českému publiku úplně poprvé,“ říká dramaturg divadelního programu Pavel Štorek.

Zahraniční hvězdy

Divadelní část festivalu tak v sobotu zahájí Jeremy Wade se svou provokativní show The Clearing. Americký performer, kurátor a pedagog působící v Berlíně, držitel prestižní New York Bessie Award, v ní kombinuje tanec, zpěv, výtvarné umění, to vše za živého doprovodu hudebníka Marca Lohra.

Poprvé před českým publikem vystoupí i performeři Samira Elagoz a Sorour Darabi. Finsko-egyptská umělkyně Samira Elagoz přiveze úspěšnou performance Cock, Cock.. Who’s There?, která mísí performativní postupy s videem ve stylu „docu-fiction“. Iránský non-binární umělec Sorour Darabi zase uvede svou „ódu na zranitelnost“ s názvem Šavašun, vycházející ze stejnojmenného šíitského svátku.

Stand-up a vizuální umění

Těšit se můžete také na francouzského hudebníka a performera Géralda Kurdian s originálním stand-up výstupem, anebo na Niv Sheinfeld a Oren Laor, jedny z nejvýznamnějších tvůrců současného izraelského tance, kteří přivezou do Prahy své nejosobnější představení The Third Dance.

Stand-up se věnuje také jihoafrická herečka a performerka Ntando Cele. Ta se ve svém výstupu Black Off pustí do ostré kritiky předsudků.

Více než padesátka současných umělců pak vizuálním uměním oživí Desfourský palác na Florenci v rámci hlavního výstavního projektu Místa činu s podtitulem Nikdo nemá nic.