Novinky letos představí téměř 180 vystavujících z řad etablovaných firem, značek, studií, nezávislých tvůrců, talentovaných nováčků i mezinárodních hvězd. V rámci festivalu se po celé Praze otevře řada showroomů, prodejen a ateliérů.

Srdcem Designbloku je Designérie v Gabriel Loci. Na podobě centrálního prostoru festivalu pracují každý rok jiní designéři. Letošní architekturu Designérie inspirovanou inspirovanou lesem a houbami vytvořila dvojice MY DVĚ v podání Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové. V Superstudiu v Gabriel Loci se setká padesátka firem z celé Evropy, ucelený pohled na současnou tvář českého designu pak poodkryje Openstudio.

Výstavy

Bohatý program nabídne také řadu speciálních výstav. Významným bodem programu bude výstava Terra Alba – nová vlna českého porcelánu. V Uměleckoprůmyslovém muzeu představí sumář nejzajímavějších porcelánových objektů posledních let i zcela nová díla, která vznikla přímo pro Designblok.

Designblok vzdá také hold ukrajinskému designu. Speciální výstava Sláva Ukrajině! uctí práci ukrajinských designérů a značek, které pokračují v tvorbě navzdory probíhající válce, a nabídne jim platformu k mezinárodní prezentaci.

V Uměleckoprůmyslovém muzeu naváže na loňský úspěch výstava Rodinné stříbro. Příběhy záchrany prastarých továren a řemeslných dílen se zde promísí s etablovanými značkami, které vznikly v posledních desetiletích na zelené louce. Všechny přitom sdílí precizní výrobu na území České republiky a lásku k českému řemeslu.

Pozvání letos přijali také zahraniční hvězdy. Na Designblok zavítá legenda produktového designu Richard Hutten, přední nizozemské studio Toer i polské duo Chmara. Do Prahy přijedou i další zahraniční galeristé, sběratelé, nákupčí a novináři.

Studentská tvorba

Ani letos nebude chybět svěží inspirace v podobě studentské tvorby. V rámci festivalu proběhne tradiční finále mezinárodní soutěže diplomových prací v oblasti produktového a módního designu Diploma Selection. Třicítka mladých designérů z několika zemí Evropy odprezentuje svá díla na výstavě v Gabriel Loci a v rámci módních přehlídek v Sacre Coeur v Holečkově ulici na Smíchově. Módní přehlídky jsou rozděleny do čtyř bloků, které budou zakončeny slavnostním vyhlášením vítězů soutěže Diploma Selection.

Doprovodný program

Každý večer festivalu je v Groove Baru připravena Designblok afterparty - rozmanitá série večírků, která nabízí unikátní program. Ochutnat budete moci také speciální koktejl TEMNÝ LES inspirovaný tématem letošního Designbloku.

V rámci letošního Designbloku můžete také přispět na výsadbu českých lesů. Stačí si koupit festival pas a zasadíte strom nebo stromy v českých lesích.