Týká se nás kolonialismus, i když nežijeme v bývalé koloniální velmoci? Jak může výzkum českých dějin přispět do debat o kolonialismu a rasismu? Jaké místo mají tato témata ve školním dějepise? Tahle a další témata v diskuzi v DOXu zazní.

Hnutí Black Lives Matter podle výzkumů zná 70 % z internetových Čechů a více než polovina si o něm myslí, že jde o omezení svobody slova a že situace je příliš vyhrocená. Prezident Miloš Zeman heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) dokonce označil za rasistické. 

Protesty i v Praze

Protesty proti rasové nesnášenlivosti se v minulých týdnech v souvislosti se smrtí Afroameričana George Floyda konaly po celé Evropě. Ve Velké Británii se demonstranti zaměřili na sochy Edwarda Colstona a Winstona Churchilla, v Bruselu poškodili sochu belgického krále Leopolda II. V Česku, respektive na pražském Žižkově, se na soše Churchilla objevil rudý nastříkaný nápis „Byl rasista, Black Lives Matter“.

Diskuze o důležitých otázkách

Protesty Black Lives Matter a následné spory o pražský pomník Winstona Churchilla vnesly do české společnosti otázky dějin otroctví, rasismu a také toho, zda jsou důsledky kolonialismus součástí i českých dějin. Jak o nich mluvit, psát, jak o nich učit děti? Zajímá-li vás to, přijďte zkusit spolu s hosty Markétou Křížovou (FF UK), Karinou Hoření (FSV UK/Multikulturní centrum Praha) a Filipem Herzou (AV ČR) nalézt na tyto a další otázky odpovědi do Centra DOX.