Hra Kyjem po kebuli aneb Zpráva o dobrovolné smrti jednoho z diváků je společným dílem obou mladých tvůrců, kteří vystudovali dramaturgii na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Coby režijně-dramaturgický tandem úspěšně působili v Divadle DISK, kde mimo jiné uvedli ve spolupráci se scénografem Janem Tomšů inscenaci Prodaná nevěsta na prknech Prozatímního, Stavovského a Národního divadla v letech 1868 až 2018, ověnčenou Cenou ředitele festivalu Setkání/Encounter 2019.

8lidí zasahuje

Erbes a Jedinák také stojí v čele tvůrčí umělecké skupiny 8lidí, která se zabývá převážně zásahy do veřejného prostoru reagujícími na aktuální společenská témata na pomezí divadla a performance. Jejími dalšími členy jsou Emilie Formanová, Nina Jacques, Anna Klimešová, Alice Kofláková, Karolína Kotrbová, Zuzana Sceranková, Vendula Tomšů a Viktorie Vášová.

Mezi jejich společné realizované projekty patří například Přírodní památka Piazzeta, osmihodinová performance Drobty nebeského chleba, happening Masaryk jede! či Vyznamenání v rámci akce Národního divadla Lhostejnost neinspiruje a v neposlední řadě inscenace Nezbedný bakalář, která bude znovu uvedena v dubnu 2019 v divadle Alfred ve dvoře. Dva ze členů skupiny tedy teď provedli výsadek i do Divadla Na zábradlí.

Čeští misionáři v hlavní roli 

Erbesova a Jedinákova novinka Kyjem po kebuli aneb Zpráva o dobrovolné smrti jednoho z diváků vychází z dopisů jezuitského misionáře z Jihlavy Augustina Strobacha, který v 17. století odjel na Mariánské ostrovy a už se nikdy nevrátil domů. Během misie pokřtil podle vlastních slov více než čtyři sta divochů, sezdal na sto párů, naučil místní pěstovat kukuřici - a nakonec byl ubit kyjem při krvavé vzpouře.

Jaký byl smysl jeho “mučednické smrti”? Jak se česká stopa otiskla do historie kultury na opačném konci světa? Je možné šířit pravdu a lásku na lodích, které přivážejí také krysy, mor a daňový systém? Na to vše se mladí autoři vážně i nevážně ptají.

Do své inscenace obsadili Magdalénu Sidonovou, Barboru Bočkovou, Kateřinu Císařovou, Václava Vašáka, Vojtěcha Vondráčka, Štěpána Lustyka a Milana Vedrala.