Jde již o čtvrtý ročník akce, která se koná na začátku sezóny v exteriéru VILY Štvanice a postupně uvádí inscenace antických dramat, či her s antickým námětem v koprodukci se stálými soubory VILY Štvanice a spřátelenými režijními osobnostmi.

Letošní ročník přináší novinku, rozšiřuje totiž dosavadní dramatickou nabídku tragédií (Oresteia, Orfeus, Faidra-Prosebnice) o autorský text Marie Novákové Plodnost! Mír! A Bohatství!, který vychází z Aristofanových komedií Mír a Plutos, navíc je okořeněný řeckou a římskou lyrikou.

Vzestup a pád jedné civilizace

Výchozí situace „komedie“ Plodnost! Mír! A Bohatství! je bezútěšná. Řecko je v troskách. Kolébka civilizace má za sebou válečné trauma, brutální totalitu, zadlužení na mezinárodní úrovni, ekonomickou krizi a momentálně se nachází ve stávce. Jenže i na této zemi stále chodí bohové, alespoň tedy v Řecku.

A čím více božských setkání a nepravděpodobných zázraků a mystérií tři hrdinové hry Demetris, Peristerás a Onasis (Michal Lurie, Kryštof Krhovják, Miroslav Zavičár) zažívají, tím více se propadají do časů starověkého Řecka a ještě hloub, do časů zvířecích rituálů, při kterých se osvobozují od každodenních politicko-ekonomických starostí. Při strastiplném putování za ideálním stavem světa nepříliš hrdinské hrdiny doprovází olympští bohové Hermés, Plutos a Démétér (trojrole Petra Reifa) a také živý hudebník (skladatel scénické hudby Petr Filák).

Klišé antického divadla

Inscenátoři vsadili na parodování „řeckých“ a „antických“ klišé. Jak se hrálo antické divadlo totiž nikdo neví, zůstaly pouze divadelní hry a výjevy na freskách, či vázách. Ale každý, kdo k divadlu jen trochu přičichl, kupodivu má nějakou představu, zahrnující těžkopádný verš, výstupy monotónně skuhrajícího sboru, bílé kostýmy podobné prostěradlům a nehybné masky. S tím vším nová komedie pracuje, zároveň ale boří mýty o dokonalé řecké demokracii i současném nefunkčním řeckém státě.

Jen 10 repríz

Premiéra inscenace se uskuteční v sobotu 30. srpna 2019 od 20:00 hodin, následně navazuje pouhých 10 repríz každý den ve stejném čase do 9. září. Představení se budou odehrávat pod Hlávkovým mostem, v přilehlém parku s výhledem na řeku, proto je nutné počítat s nepřízní počasí.

Režie se znovu po čtyřech letech ujali zakladatelé Antické Štvanice Ivo Kristián Kubák a Marie Nováková ze spolku Tygr v tísni, který je jedním ze tří souborů působících ve VILE Štvanice.