Historie tohoto kina, které najdete mezi Letnou a Holešovicemi, sahá až do roku 1940. Tehdy byla postavena budova (jako poslední součást postaveného bloku obytných domů), v níž se Bio Oko nachází.

Původní atmosféra

Kino je mezi návštěvníky velmi oblíbené. Není divu, vždyť jde o jeden z posledních kinosálů v České republice, který si uchoval svou původní atmosféru. Jen některé někdejší sedačky jsou nahrazeny plážovými lehátky, film zde můžete sledovat i ze sedacích vaků, nebo dokonce z karosérie retro automobilu.

V létě roku 2009 přebrali provozování Bia Oko stejní lidé, kteří se starají o kina Aero a Světozor. Hned nechali přestavět sál i vstupní část, také pořídili novou zvukotechniku a projektor a do dramaturgie kromě české i mezinárodní klasiky, studentských či dětských filmů zahrnuli mimo jiné i snímky artové.

Kultovní filmy i snímky ověnčené cenami

A co se chystá na narozeninovou oslavu? Od čtvrtka do neděle se těšte na promítání sousedských filmů, vybrat si můžete například jihokorejské drama Parazit, jež se pyšní oceněním Zlatá palma z prestižního filmového festivalu v Cannes, milovníky komedií jistě potěší film režiséra Jamese Lawrence Brookse Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem a Helen Hunt v hlavních rolích. Z kultovních snímků pak Bio Oko pro své diváky na oslavu připravilo drama ověnčené pěti Oscary Americká krása, v němž exceluje Kevin Spacey, vedle něj pak Annette Bening.

Do narozeninových oslav je zahrnuta také venkovní slavnost. Ta je naplánovaná na sobotu 14. září a její součástí bude mimo jiné knižní bazar, lekce jógy, tančírna. Chybět nebude ani animační dílna pro děti, workshop keramiky, či divadlo, vyzkoušet můžete i skákací gumy, nebo švihadla. Pro zvídavé je nachystaná prohlídka kabiny s promítačem.

Minifestival pak zakončí promítání mysteriózního filmu Alfreda Hitschcocka Okno do dvora.