Letošní šestý ročník festivalu láká mimo jiné na čtyři celovečerní polské filmy. Tím prvním, který se bude promítat v distribuční premiéře, je snímek režisérky Kingy Debské Zábava, zábava. Divákům nabídne příběh tří žen odlišného věku, které jsou v různých fázích závislosti na alkoholu.

Vše pro mou matku. Tak zní název druhého celovečerního hraného debutu dokumentaristky Małgorzaty Imielské. Vypráví o nelehkém osudu sedmnáctileté Oly z dětského domova, která se jednoho dne ocitne v pasťáku. Ani zdi ústavní péče jí však nebrání dělat vše pro to, aby po našla svou matku. Podaří se jí to?

Kontroverzní drama vykreslující polskou církev

Na problémy v polské katolické církvi poukazuje kontroverzní drama nazvané Klér - nejnovější počin renomovaného režiséra Wojciecha Smarzowského. Tento film měl premiéru loni a navzdory tomu, že v zemi svého vzniku vyvolal velké pozdvižení, stal se třetím nejnavštěvovanějším polským snímkem od roku 1989.

Klér nemilosrdně pojmenovává některá choulostivá témata spojená s polskou církví, jakými jsou pedofilie, potraty, alkoholismus, celibát, korupce. A ačkoli jsou postavy ve filmu smyšlené, témař všechny situace kopírují skutečné události.

Skutečný režisérův příběh

Posledním celovečerním filmem, který festival nabídne, je autobiografický příběh režiséra Janusze Kondratiuka Jako pes s kočkou. Divákům nabídne hořkosladký obraz rodinných vztahů, především komplikovaného vztahu Janusze se svým starším bratrem Andrzejem.

Když Andrzej náhle onemocní, i přes rozdílnosti a zdi nedorozumění, které mezi bratry jsou, se Janusz rozhodne se svou ženou o něj postarat…

Doprovodný program s delikatesami

Na programu festivalu bude také projekce animovaných filmů s dílnou pro děti, či polsko-české setkání krátkých filmů. Bardzo fajný letos také přivítá dokumentaristku a spisovatelku Martu Dzido, která přiveze nejen svůj film Silačky o polských sufražetkách bojujících před 100 lety za práva žen, ale také svou nejnovější novelu Jiskření.

Součástí akce je také ochutnávka polských delikates – letos festival pohostí dva polské kuchařské týmy Polský stůl a Polskiejadlo.cz. Těšit se můžete na typické pomazánky se smalcem a červenou řepou, sladké moučníky ke kávě či pochutiny k pivu i vodce.