Brněnské divadlo Feste je nezávislé profesionální divadlo s autorskými inscenacemi zaměřenými na společenská a politická témata. Takovou je i hra Národní třída, se kterou brněnští divadelníci často jezdí hostovat do Prahy do divadla Venuše ve Švehlovce. Teď ji můžete vidět i na internetu.

Feste provokuje a ukazuje tabu

Divadlo se zaměřuje na tabuizovaná, sociální a politická témata, často pracuje s historickými momenty a postavami. Pracuje také s neherci, kteří jsou v obtížných životních situacích. Feste rovněž propojuje svět umění se světem humanitních věd – pracuje s výzkumy daných témat (FSS MU, FF MU v Brně).

Divadlo je pojmenováno po postavě šaška ve hře Williama Shakespeara Večer tříkrálový. Šašek Feste zde provokuje a nastavuje zrcadlo politice hraběcího dvora.

Národní třída o obyčejných Pražanech

Inscenace Národní třída spisovatele a dramatika Jaroslava Rudiše se zabývá ultrapravicovým extremismem, xenofobií a šovinismem. Národní třída, známá i z filmového zpracování, ukazuje svůdnost homofobního koktejlu polopravd. A to tak, že prostě předkládá obraz úplně obyčejného člověka, ranaře Vandama z pražského Severního Města, pro něhož je mír pouhá přestávka mezi válkami.

Stejnojmenný román vznikl právě na základě úspěšné divadelní inscenace divadla Feste.

 

  • Představení najdete zde