V pátek 3. června je na programu první repríza příjemného večera s Otakarem Brouskem ml., Daliborem Gondíkem a akordeonistkou Markétou Laštovičkovou s výmluvným názvem Vína popít lok. „O víně nehovoříme a nezpíváme ve Viole poprvé – a jistě ne naposledy: to téma je jako samo ´kometové víno´, vracející se podle svých vlastních zákonů, nedbajících běžné gravitace, právě tak jako kometa. Ale tentokrát jsme chtěli – ne, víno to chtělo – něco trochu jiného: protože ono má ´určovat míru sklenky – nikoli naopak´. A s ní míru radosti, nadšení a opojení, nejen z vína, poezie, vtipu a lásky, ale ze života samotného,“ podotkl režisér a scenárista Tomáš Vondrovic.

Básně z jazzové dásně Jany Koubkové budou Violou znít ve čtvrtek 9. června. Legendární jazzová zpěvačka v doprovodu pianisty Ondřeje Kabrny zazpívá skladby Georga Gershwina, Duka Ellingtona, Boba Dylana, J. S. Bacha, Boby Mc Ferrina, Stinga, bossanovy A. C. Jobima, Jiřího Ježka, ale i vlastní skladby a úpravy lidových písní. Jana Koubková koncert ještě „opepří“ svou osobitou zvukomalebnorytmickoptákovskou poezií.

Inscenace Michelangelo: mramorová horečka nabídne v pátek 10. června silný příběh génia a jeho díla, pohled do Michelangelovy duše a vítanou příležitost vychutnat si herecké umění Tomáše Pavelky, Otakara Brouska ml. a Kateřiny Lojdové. Hra, která vznikla na motivy románu Irvinga Stonea Agonie a Extáze, se odehrává v roce 1512, před odhalením Sixtinské kaple, kdy je Michelangelovi 37 let. 

Znáte nějaké romské pohádky, příběhy, tradice či písničky? Ne? Můžete se s nimi seznámit, a to velmi zdařilou a zábavnou formou, na představení Šunen Romale — Poslyšte Romové, které je ve Viole na programu v úterý 14. června. Jedinečný zážitek s romským folklorem divákům zprostředkují herečky Barbora Hrzánová a Jana Boušková spolu se známým romským slovenským zpěvákem Máriem Bihárym, který koncertoval například se Zuzanou Navarovou.

Na luxusní jachtě řeckého miliardáře Aristotela Onassise se jednoho letního dne a noci roku 1959 potkají sir Winston Churchill a herečka Greta Garbo. Jemu je pětaosmdesát, jí o třicet let méně. On už stěží chodí, ale stále se drží zásady nic nevzdávat. Ona skončila s filmem a na plátno se už nechce vrátit. To je výchozí situace hry francouzské autorky Isabelle Le Nouvel Skorpios na obzoru, kterou Viola uvede v pátek 17. června. V režii Radovana Lipuse slavnou dvojici ztvárňují Igor Bareš a Klára Cibulková.

Úspěšná francouzská hra Cyrila Gelyho Hodina diplomacie je na programu ve čtvrtek 23. června. Jan Šťastný a Hanuš Bor. Dva muži během jedné noci, v jedné chvíli, na jednom místě. Napínavý souboj argumentů, slov a emocí. Dramatické setkání, ve kterém budoucnost Paříže závisí na vyjednávacích schopnostech švédského diplomata Raula Nordlinga. Co vlastně přesvědčilo loajálního německého generála Dietricha von Choltitze, otce tří malých dětí, aby se v srpnu 1944 vzepřel Hitlerovu rozkazu a ušetřil Paříž před totálním zničením?

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Viola (Národní 7, Praha 1) nebo online prostřednictvím webu Divadla Viola.