1. česko-německý kabaret nazvaný To téma, to je parta divadelníků, která pochází z Prahy a s humorem a jazykovým nasazením se už poněkolikáté věnuje tématu česko-německého soužití a vztahů, tématu našich identit v česko-německém kontextu.

Česko-německá inscenace o česko-německých vztazích

Po loňském úspěšném kabaretním večeru vyprodukovala letos tato divadelní formace ve spolupráci s improvizačním divadlem Ernst von Leben z bavorského Bambergu a multižánrovou česko-německou umělkyní Hedou Bayer ze saského Chemnitz osobitou a osobní mozaiku událostí z doby před třiceti lety a současnosti, obohacenou o prvky improvizačního, vizuálního a pohybového divadla.

Jsou hranice minulostí?

Inscenace nazvaná ZEĎ NÁM SPADLA / FALL MAUER FALL je originální připomínkou 30. výročí pádu železné opony. Východní blok je dnes minulostí, stejně jako celá železná opona. Ale ani 30 let po roce 1989 téma hranic stále není historií.

Inscenace zkoumá osobní příběhy a postoje, stejně jako historická fakta. Kde jsme byli, když padala zeď? A kde jsme teď, ptají se mladí tvůrci s osobitým humorem a nadsázkou. A ptají se jak česky, tak německy. Není potřeba umět oba jazyky, ale dvojjazyční diváci prý budou mít dvojnásobný zážitek.

Po Praze do Bambergu a Chemnitzu

Zeď nám spadla se publiku poprvé představí 11. prosince v 19:00 hodin v pražském Divadle Na zábradlí. Po české premiéře následuje německá: 17. a 18. prosince se chystá uvedení v Bambergu (Haas-Säle) a 19. a 20. prosince v Chemnitz (Theater Komplex), další pražská data se teprve plánují.  

V inscenaci hrají Heda Bayer, Olga Seehafer, Felix Forsbach, Jakob Fischer, Dominik Tremel, Marketa Richter, Philipp Schenker a Roman Horák.