Divadelních titulů, cílených na dětské publikum, je na českých jevištích k vidění celá řada, mají i několik festivalů či přehlídek. O něco starší publikum je ale mnohými divadly opomíjeno, dramaturgové prostě nevědí, jak takovéhodiváka navnadit. A dospělé inscenace jsou na teenagery mnohdy náročné.

Kdo hraje pro mládež?

Několik souborů se ale práci s mladým, ale ne už malým publikem věnuje – a tyto výsledky každoročně představuje festival 13+, který už pojedenácté nabídne sérii inspirativních inscenací mimopražských profesionálních divadel. Mnohé soubory se do Prahy vrací opakovaně, jako například oblíbené ostravské Divadlo Petra Bezruče, které přiveze autorskou inscenaci Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny, inspirovanou skandálním osudem československé atletky.

Drak na cestě

Další stálý účastník festivalu – Divadlo Drak z Hradce Králové – přijede s autorskou inscenací na motivy slavného románu Jacka Kerouaca On the Road a dalších kultovních děl americké literatury, věnujících se fenoménu tuláků. Cesta, to je inscenace o tom, co to je být on the road. Jde o hudebně-divadelní jam session, jejíž hrdina jménem Jack na počest dvojice tuláků - literátů London-Kerouac utíká od studia a nalajnovaného života na cestu, potká tuláka Hucka (pojmenovaného podle Huckleberryho Finna) a dívku Carolyne, která na cestu utekla před svým snoubencem a blížící se svatbou. Tato trojice nemíří nikam jinam, než do kultovního San Franciska…

Poutník z Krkonoš

I další z titulů se dotýká cesty, chůze či poutnictví. Přijede s ním Naivní divadlo Liberec, které se pro změnu inspirovalo povídkou Karla Hynka Máchy Pouť krkonošská, tedy jedním z prvních českých literárních hororů, který je záznamem živého snu, který se Máchovi zdál při jeho cestě do Krkonoš.

Hlavní postavou je poutník, jenž se snaží při své pouti po vrcholcích Krkonoš zapomenout na nešťastně prožitou lásku. Pod vrcholem Sněžky narazí na starý gotický klášter. Poutník si nepamatuje, že by zde takový někdy viděl. A co víc! Po setmění klášter ožívá pohybem dávno již zemřelých mnichů... Inscenace s drobným předstihem připomíná blížící se 210. výročí narození jednoho z největších českých básníků, zakladatele moderní české poezie a představitele vrcholného romantismu, Karla Hynka Máchy (1810–1836).

Mezinárodní účast

Program doplní autorská novinka brněnského Divadla Polárka Ve jménu republiky. Festival je letos dokonce mezinárodní, bratislavská Nová scéna totiž v Praze bude hostovat s mimořádně působivou inscenací Domov – Kde je ten tvoj? podle novely dánské autorky Janne Tellerové.

Součástí festivalového programu budou také oblíbené divácké besedy po představení a odborná reflexe uvedených inscenací z pera studentů divadelní vědy Divědů.