Soubor vznikl v roce 2005 z ročníku Miroslava Krobota na Katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Zakládali ho herci Anna Bubníková, Jana Kovalčíková, Martina Sľúková, Klára Štěpánková, Pavlína Štorková, Richard Fiala, Václav Jiráček, Pavol Smolárik a Josef Wiesner. U zrodu divadla coby umělecké vedení stál dramaturg Dan Přibyl a režisér Marián Amsler. 

Soubor se od počátku své existence věnoval výhradně uvádění současné dramatiky, hostoval na různých scénách (Dejvické divadlo, Švandovo divadlo, rok působil na Malé scéně Divadla pod Palmovkou), kde představil více než 100 moderních textů.

Nejen divadelní prostory

Od roku 2010 LETÍ realizuje projekty v netradičních prostorách (např. LETÍ na letišti, Nádraží LETÍ, Trilogie PROTI v Doxu a na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni) a site-specific projekty se stávají jeho poznávacím znamením.

Od sezony 2015/2016 soubor LETÍ konečně zakotvil a spolu s Tygrem v tísni a Geisslers Hofcomoedianten působí ve VILE Štvanice. V současné době je jeho uměleckou vedoucí Martina Schlegelová, dramaturgy Marie Špalová a David Košťák. Divadlo nemá svůj stálý soubor, ale pravidelně spolupracuje se stálým okruhem herců, jako je Richard Fiala, Tomáš Kobr, Jiří Böhm, Natália Drabiščáková a další.

Špinar – z Národního na Štvanici

Divadlo LETÍ tedy oslaví v roce 2020 patnáct let své existence – a oslava bude vskutku netradiční. Na místo činu se vrátí dva režiséři, kteří stáli u zrodu souboru a spolu s nimi mladá režisérka. Texty budou vznikat v úzké spolupráci s dramaturgy divadla Davidem Košťákem a Marií Špalovou.

Po více než deseti letech se na pozici autora i režiséra do Divadla LETÍ vrací šéf činohry Národního divadla Daniel Špinar se svým původním textem. Volně naváže na svou autorskou prvotinu HOMO’06, kterou uvedlo DAMU v roce 2006. Satirická hra o gayích po čtyřicítce je zpovědí stárnoucích homosexuálů, kteří mají coming out už léta za sebou a s ironií střílí do vlastních řad, a poukazuje na kostlivce, kteří se stále rádi vracejí do již jednou otevřených skříní. Premiéra bude 21. ledna 2020.

Vrací se i Amsler

Další návrat přijde v květnu, kdy zakladatel divadla Marián Amsler uvede inscenaci Greta, která bude nejen o náctileté aktivistce Gretě Thunberg, ale především o otázkách přijetí zodpovědnosti na bázi společenské, politické i osobní. Skutečně musel svět čekat na iniciativu patnáctileté dívky? Podaří se Gretě Thunberg dosáhnout toho, aby ekologii začali seriózně vnímat i vrcholní politici? Nebo je to jen oběť „klimatické mafie“? To jsou otázky, které si politicky podbarvená inscenace bude klást.

Trojici nových her zakončí v říjnu 2020 Kasha Jandáčková se zatím pracovně nazvaným titulem How deep are you? Mladá dramatička v něm řeší sociální sítě, alternativní reality a to, zda vůbec ještě potřebujeme k životu fyzické tělo, anebo nám stačí jen avatar.