Bez roucha je dnes už klasická komedie na téma, jak se dá i nedá dělat divadlo, která v první části přibližuje průběh poslední generální zkoušky před premiérou bulvární frašky Sardinky, sardinky! Ve druhé se pak diváci přenesou na její padesátou reprízu nahlíženou z neobvyklého úhlu, pohledem ze zákulisí.

Bez roucha už od roku 1982

Hra Bez roucha je jednou z nejoblíbenějších divadelních komedií, což dokazuje nespočet jejích uvedení po celém světě, překlady do dvaceti jazyků a několik ocenění.

Bez roucha mělo premiéru v roce 1982 na londýnském West Endu. Nápad napsat komedii, která se bude odehrávat za scénou, dostal její autor Michael Frayn už dřív, v roce 1970, kdy sám sledoval ze zákulisí představení a uvědomil si, že „z druhé strany“ je mnohem zábavnější.

Nesčetná uvedení i film

Po úplně prvním uvedení v roce 1982 se z komedie stal obrovský hit – v Londýně se hrála denně po dobu pěti let. O rok později po ní sáhlo divadlo na Broadwayi, kde se odehrálo neuvěřitelných 553 repríz, hra se hrála po celém světě a vznikl podle ní i film s Michaelem Cainem v hlavní roli.

Herci na scénu

Režisérka Hana Burešová v Divadle v Dlouhé do rolí členů malého, ale o to zmatenějšího hereckého ansámblu obsadila Helenu Dvořákovou, Marka Němce, Ondřeje Rychlého, Štěpánku Fingerhutovou, Jana Vondráčka, Kláru Sedláčkovou-Oltovou a další členy souboru i technického personálu, kteří si zahrají sami sebe.

Premiéra inscenace byla nachystána na 20. března, o novém termínu se rozhodne podle nákazové situace. V současné době divadlo všechna představení zrušilo.