Známý americký dramatik Tracy Letts je držitelem Pulitzerovy ceny za hru Srpen v zemi indiánů, trojnásobným vítězem Tony Award a autorem světově proslulého Zabijáka Joe. A proto není divu, že jeho Protokol byl v roce 2017 opět nominován v Chicagu na Pulitzerovu cenu.

Protokol byl u nás jednou z prvních divadelních premiér uvedených v květnu po neplánovaných divadelních prázdninách v důsledku koronaviru.

Zasedání městské rady

Je to takové Společenství vlastníků po americku. Ve hře se ocitnete na zasedání městské rady ve městě Big Cherry, které, jak se později ukáže, má svou temnou historii.

Místní radní se vyznačují různými stupni omezenosti, zbabělosti, oportunismu, popletenosti, neurotičnosti či zkorumpovanosti. Text skvěle obnažuje lidské charaktery až na dřeň, politikaření při prosazování nekorektních a prospěchářských zájmů rezonuje celým představením.

Mezi diváky

Protokol se nehraje na jevišti, ale přímo v hledišti, scéna imituje skutečnou jednací místnost. Řady diváků jsou rozestaveny po obou stranách hracího obdélníku a ocitají se v pozici autentických pozorovatelů.

V představení uvidíte Aleše Petráše, Lukáše Jůzu, Martinu Malinu Prášilovou, Adriana Jastrabana, Petra Halíčka, Matouše Rumla, Irenu Kristekovou, Jakuba Špalka, Jitku Nerudovou, Tomáše Kargera a Pavla Lagnera.

 

www.divadlovceletne.cz