Viola bývá označována jako nejmenší velké divadlo v Praze. Útulný prostor nevelkého sálu přímo v centru metropole, na Národní třídě, je už 57. sezonu dějištěm intimních setkávání diváků s uměním. Zdejší repertoár je pestrý - od scénických čtení přes komorní dramata až po rozverné kabarety.

Jedinečná atmosféra do Violy přitahuje nejen diváky, ale také velké osobnosti hereckého světa. Vystupovaly tu legendy jako Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, v současné době tu září Bára Hrzánová, Taťjana Medvecká, David Prachař, Marek Eben, Tereza Kostková, Petr Kostka, Tatiana Vilhelmová anebo třeba Jiří Lábus.

Cohen jako alter ego autora

Lábuse uvidíte i v jednom ze dvou představení, které lze sledovat prostřednictvím internetu na www.mall.tv/kulturazije. Ve čtvrtek 19. března bude na programu živý přenos představení Kylián: Narozen v cizině s povídkami proslulého tanečníka a choreografa Jiřího Kyliána v osobité interpretaci Jiřího Lábuse. Jiří Kylián je totiž nejen vynikající choreograf, dlouholetý umělecký ředitel nizozemského baletu NDT, autor choreografií obdivovaných v celém světě, ale také fotograf a spisovatel. V jeho knize Narozen v cizině, plné absurdního humoru, vystupuje jakési jeho alter ego jménem Cohen, kterého právě mistrovsky ztvárnil Jiří Lábus.

Když herec potká autora

S myšlenkou představit Kyliánovy povídky veřejnosti přišel právě slavný herec: „Když jsem je poprvé četl, byl jsem okouzlen a napadlo mě, že bych je neměl číst jenom já a tvoji přátelé, ale že by si je měli přečíst anebo poslechnout lidé, kteří znají především tvé choreografické mistrovství, aby si udělali obraz o tvé všestrannosti," píše Lábus Kyliánovi i divákům v divadelním programu k inscenaci.

Kyliánova slova v osobité interpretaci Jiřího Lábuse doplňují filmové miniatury, které Jiří Kylián natočil výhradně pro tuto příležitost a ve kterých sám vystupuje.

Další na řadě je Čechov

V úterý 23. března pak divadlo odvysílá komediální aktovku A. P. Čechova Když teče do bot s Taťjanou Medveckou, Lilianou Malkina, Jaromírem Medunou a Lukášem Jurkem. Inscenace v sobě zahrnuje čechovovské humoresky Román s basou, Kýchnutí, Rozhovor člověka se psem, V hotelu, Ach, ta paměť, Komik a stárnoucí naivka, Mstitel a aktovku Jubileum. Jde už o třetí setkání režisérky Lídy Engelové s Čechovovými humoreskami. 

Podle Engelové jde o „miniaturní dramata, krystaly zářící mnohými ploškami, které zrcadlí touhu milovat a žít smysluplně, i když člověku teče do bot – ale s jakým půvabem a humorem!“ A to je téma stále aktuální.

Přispějte na své oblíbené divadlo

V průběhu vysílání nebo i později je možné Divadlo Viola podpořit ve sbírce, která může za současné situace pomoci nejen pražským divadlům. Viola má vlastní dárcovskou platformu na www.donio.cz/Viola.