První představení se v divadélku uskutečnilo už v červenci 1963 a jmenovalo se Komu patří jazz. Za doprovodu jazzové hudby tehdy sklepním prostorem zazněly verše beatnických autorů Ginsberga, Ferlinghettiho, Vozněsenského, později Hraběte a dalších. A hned v listopadu téhož roku zde měla premiéru legendární Holanova Noc s Hamletem. V režii ředitele Poetické vinárny Vladimíra Justla v ní zářil Radovan Lukavský.

Oblíbené básně současníků i legend

A poezie tu zní dodnes. Protože divadlo stále nemůže hrát, na květen nachystalo pro diváky dárek přes sociální sítě. Každý den se na facebookovém profilu divadla objeví jiná báseň, kterou přednesou herci spjatí s pořady Divadla Viola. Půjde o oblíbené básně současných interpretů, ale připomenou i favority legend, jako byli Rudolf Hrušínský, Jiří Adamíra nebo Dana Medřická.

V první polovině května v krátkých videích přednesou své oblíbené autory ve Viole často působící režisér a překladatel z francouzštiny Tomáš Vondrovic (Jaroslav Seifert), klavírista Ivo Kahánek (Viktor Dyk) a další známé osobnosti.  

Michelangelo online

Na TV Mall je také od 4. května k vidění záznam v nouzových podmínkách nazkoušené novinky Michelangelo: mramorová horečka, která přiblíží život italského renesančního génia. S rouškami na ústech ji pod vedením autora a režiséra, kterým je právě výše zmíněný Tomáš Vondrovice, nazkoušeli Tomáš Pavelka, Otakar Brousek ml. a Kateřina Lojdová. Premiéra se měla odehrát v dubnu, v přenosu uvidíte alespoň jednu z generálních zkoušek.

Další program divadla je přeložen na neurčito. V současné době divadlo, jehož kapacita je 76 diváků, řeší možné hraní po 11. květnu 2020, kdy by měla být pandemická opatření již uvolněna.