Kvůli aktuálně platným vládním nařízením musí být zavřená mezi jinými také všechna divadla. A když diváci nemohou navštěvovat představení, přijdou k nim nyní herci alespoň virtuálně přímo domů.

Divadlo v Dlouhé připravilo na páteční a sobotní večer záznam inscenace Sen v červeném domě. Dostupný bude oba dny od 19:00 hodin na YouTube. Páteční vysílání hry navíc obohatí i živý chat s herci, kteří v ní hrají.

Název Sen v červeném domě odkazuje ke stejnojmennému slavnému čínskému románu z poloviny 18. století, z něhož si ale bere jen základní inspiraci prostorem, v němž se prolíná minulost, přítomnost i budoucnost, příběhy, myšlenky i rekvizity postav žijících i těch, které nás již opustily.

Inscenace „o křehkosti vzpomínání a paměti osobní i kolektivní“ je výsledkem režijní práce tandemu SKUTR. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka se vydali cestou autorského divadla, kde na začátku byla daná jen témata a inscenace se rodila během zkoušek. I hudbu, která má v ní velký prostor, Jan Vondráček skládal až při zkoušení. Sen v červeném domě měl premiéru v září 2018.

Dobrovolná vstupenka

Diváci, kteří budou chtít v současné nelehké době divadlo podpořit finančně, mají příležitost si až do sobotní půlnoci zakoupit dobrovolné vstupenky v hodnotě 50, 200 nebo 1 000 korun.