Letošní ročník festivalu bude kombinací filmových projekcí v omezeném počtu diváků a online programu. Novým místem festivalového dění se stanou Kasárna Karlín.

Projekce v Kasárnách

Většina programu bude online, s omezeným počtem diváků se uskuteční filmová promítání. Během pěti večerů diváci v Karlíně uvidí 11 tématických bloků a v nich 52 soutěžních snímků vzniklých v uplynulém roce na půdě FAMU. Protože projekce budou maximálně pro sto diváků, budou vybrané snímky dočasně zveřejněny i ve virtuální filmotéce na webu akce, takže vycházející hvězdy české kinematografie o své diváky nepřijdou.

Oscarový film na FAMUFESTU

K vidění by mělo být to nejlepší z letošní české studentské filmové tvorby, jako třeba na Oscara nominovaný krátký animovaný snímek Darii Kashcheevové Dcera, mapující komplikovaný vztah mezi otcem a dcerou. Dalším z festivalových favoritů je hraný počin Jakuba Jiráska Nebát se ničeho, dotýkající se problematiky dětí a jejich vztahu k fenoménu youtuberství.

Na sever Švédska diváky alespoň virtuálně zavede dokument Kiruna - překrásný nový svět Grety Stocklassové, předkládající obraz města, jehož část se propadá kvůli těžbě v nedalekém dole na železnou rudu.

Kdo vyhraje?

Chybět nebude soutěž o nejlepší film – porota zasedne pod vedením herečky Kláry Issové. Zahajovacím a zakončovacím ceremoniálem diváky (online) provedou moderátoři Antonie Formanová a Matěj Šumbera, oba studenti herectví na DAMU.

Online přenosy a masterclass na dálku

Plánovány byly koncerty a další doprovodné aktivity – a aby o ně diváci nepřišli, alespoň částečně se přesouvají do online prostoru. Na webu festivalu budou k vidění přenosy hudebních koncertů, které se budou natáčet v unikátních prostorách, k posluchačům se pak dostanou formou simulovaného livestreamu.

Připraven je také záznam debat z plánovaného industry programu, půjde o dvě akce – první debata bude o koronavirové epidemii a jejím vlivu na filmový průmysl, druhá pak bude řešit hudbu a s ní spojená autorská práva. Dalším bodem industry programu budou masterclasses s islandským režisérem Grímurem Hákonarsonem a holandským odborníkem na udržitelné natáčení Timem Wagendorpem, kteří sice nemůžou do České republiky přicestovat, jak bylo původním plánem, ale spojí se s Prahou skrze videokonferenční platformu Zoom. Samotný Hákonarson absolvoval v roce 2004 jednoroční studijní pobyt na pražské FAMU a řadí se tak mezi mnoho talentovaných autorů, kteří prošli akademií.