Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest letos kromě termínu konání změnil i své hlavní kino - jeho centrem tentokrát bude Cinema City Slovanský dům. Filmoví fanoušci ale mohou navštívit program také v Ponrepu, v kině Edison Filmhub a nově v Kině Pilotů. Po skončení pražské části se festival přesune do regionů.

Co se nepovedlo

Program je poněkud osekaný, protože pandemická opatření nedovolují přítomnost původně plánovaných hostů. Profily režisérů Hirokazu Koreedy, Atoma Egoyana a Orena Movermana se tedy přesouvají na další rok, kdy se pánové budou moci dostavit i osobně a setkat se svými českými fanoušky. Nepřijede ani slibovaný Woody Harrelson, okleštěný je i tradiční doprovodný program.  

Nač se letos těšit? 

27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest zahájí slavnostní předpremiéra filmu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové. Tento celovečerní dokument známé filmařky přinese netradiční, intimní pohled do života slavného zpěváka Karla Gotta, který štáb pustil i do svého soukromí, jež si jindy před médii chránil.

V hlavní soutěži pak bude uvedena pětice filmů, mezi něž bylo zařazeno i drama Ivana Ostrochovského Služebníci, které sklidilo úspěch na Berlinale nebo film Zemřeš ve dvaceti, jenž v Benátkách vyhrál cenu za nejlepší debut. V porotě usednou hned tři čeští režiséři, každý z nich se na festivalu představí také vlastním snímkem. Půjde o debutující Beatu Parkanovou, Jiřího Mádla a Slávka Horáka, režiséra filmu Havel.

Novinkou jsou komedie

Letošní ročník otevírá také novou soutěžní sekci určenou pro filmy komediálního žánru. Soutěž uvede sedm zábavných artových snímků z různých koutů světa, včetně vítěze ceny Evropského parlamentu LUX Bůh existuje a jmenuje se Petrunie, nebo oceněného snímku z bombajského festivalu s názvem Opičí muž.

Soutěž zahájí izraelská komedie Mossad! režiséra Alona Gur Arye. O vítězném filmu komediální sekce rozhodne 33 vybraných filmových fanoušků.

Pro každého něco

Pro ty, kdo mají rádi specifičtější kinematografii, dramaturgie chystá asijské tituly oceněné na jihokorejském festivalu v Pusanu, či sekci Queer filmů. Dále také nové filmy nastupující generace filmařek či retrospektivu ikonického německého režiséra Maxe Ophülse, který pracoval v Paříži i Hollywoodu a natočil téměř 30 filmů, přičemž ty poslední jsou nejznámější: La Ronde, Le Plaisir, nebo Lola Montes.

Hvězdně obsazený film na závěr

Festival ukončí 24. září film Pravda skvělého japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy. Snímek, v jehož hlavních rolích se představí dvě slavné francouzské herečky - Catherine Deneuve a Binoche, sekundovat jim bude americký herec Ethan Hawke, měl světovou premiéru na podzim na festivalu v Benátkách. Režisér Hirokazu Kore-eda získal v roce 2018 za svůj předposlední počin zvaný Zloděj Zlatou palmu v Cannes, Praha nyní posoudí, jaký je jeho poslední film.

Kdo dostane Kristiána?

Herecké ocenění na slavnostním zahájení převezmou herečka Iva Janžurová a slovenský herec Milan Lasica. Festival připomene jeho herecký výkon filmem Tři veteráni. Na počest Ivy Janžurové budou promítnuty Morgiana, Ene Bene a Penzion pro svobodné pány.