Ve čtvrtek 16. března zahájí festival film Útěk režiséra Viktora Božinova, který diváky zavede na Čamlu, dříve nejvýše obydlené místo v Bulharsku. Parta volnomyšlenkářů, která se snaží vzkřísit opuštěnou vesnici, se zde střetne s nekompromisním přístupem pracovníka protidrogové léčebny.

V pátek večer najde několik vězňů něco nečekaného V srdci stroje. Zločinci, odpykávající si tresty za nejtěžší zločiny, se vzepřou ve snaze zachránit nevinný život a alespoň jednou zase být lidmi. Režisér Martin Makariev zasadil svůj film do bulharské věznice na sklonku 70. let 20. století a zamýšlí se nad otázkou lidskosti v nelidských podmínkách. Snímek byl bulharskou nominací na 95. Ceny akademie.

V sobotu se diváci mohou těšit na herečku Raynu Karayanevovou a jejího kolegu Bashara Rahala, kteří osobně představí pokračování filmu Návrat. Série komických situací party mladých lidí, kteří řeší menší či vetší životní rozhodnutí, nás zavede do zákulisí natáčení filmu.

Neděle bude patřit snímku Péťa mé Péti. Režisér Alexandar Kosev umně kombinuje dvě vyprávěcí linie. V jedné z nich se sedmnáctiletá Péťa setkává se svým idolem – básnířkou Peťou Dubarovou, která před čtyřiceti lety spáchala také jako sedmnáctiletá sebevraždu. Příběh o tom, jak moc stojí za to rvát se za správnou věc, je poeticky proplétaný verši bulharské spisovatelky.

Po celou dobu festivalu bude v pasáži a v kavárně Lucerna k vidění výstava fotografií Hvězdy stříbrného plátna. Expozice představuje portrétní fotografie bulharských herců, které byly uchovávány na negativech v archivu Bulharské filmotéky. Fotografie během natáčení pořídili jedni z nejlepších bulharských fotografů Lote Michajlova, Jeni Valova aj.

■ Celý program, synopse filmů a ukázky naleznete na webu festivalu www.bki.cz, zajímavosti a další informace také na facebooku.

■ Vstupenky jsou v prodeji online či na pokladně v kině Lucerna.

Festival bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze s podporou bulharského Národního filmového centra a Národní filmotéky.