Festival zahájil ve čtvrtek 2. prosince ve velkém sále Lucerny rodinný film Ahoj, tapíre (2020), který jako první tchajwanský fantasy film kombinuje hranou tvorbu s animací. Snímek patří do festivalové sekce současných filmů. Sekcí je letos celkem pět. Sedmnáctý ročník Filmasie se totiž vydává prozkoumat všechna možná zákoutí tchajwanské kinematografie s nebývalou hloubkou. Od ženských filmařek, festivalových autorů, přes současné žánrovky až po studentské a archivní filmy.

„Tchaj-wan není plný jen auteurů sbírajících ceny na mezinárodních festivalech, ale i mimořádně kvalitních žánrovek, blockbusterů a dokumentů. Letošní 17. ročník Filmasie si proto dal za úkol komplexní terén tchajwanského filmu představit v celé jeho kráse,“ uvádí pořadatelé.

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu se můžete podívat na výstavu výtvarného umění tchajwanských studentů. Jde o první skupinovou výstavou, na které se podíleli tchajwanští studenti studující výtvarné umění v České republice. Výstava obsahuje více metod výtvarného umění od malby, fotografování, architektury až po performanční videa a filmy.

Festival Filmasia od roku 2005 představuje dynamickou tvář současné asijské kinematografie. Koná se každoročně první týden v prosinci v Praze. Filmasia promítá filmy, které se výrazné zapsaly do povědomí diváků na světových festivalech a v kinech po celém světě.

Festival je organizován ve spolupráci s Tchajpejskou hospodářskou a kulturní kanceláří v České republice.

Více informací o festivalu zde.