V Praze se na festivalové filmy můžete vydat do Kina 35 Francouzského institutu, do Lucerny, Světozoru a Edison Filmhubu. Slavnostního zahájení festivalu se 24. listopadu v kině Lucerna ujme předpremiéra animovaného snímku Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo, který získal hlavní cenu na letošním festivalu animovaného filmu v Annecy.

V rámci předpremiérové sekce se můžete také těšit například na belgicko-francouzský koprodukční snímek Blízko režiséra Lukase Dhonta, který získal Grand Prix festivalu v Cannes, přírodopisný dokument Srdce dubu, obnovenou premiéru klasika francouzské kinematografie Jacquese Rivetta nazvanou Célina a Julie si vyjely na lodi či remake slavného filmu s Pierrem Richardem Hračka v novém zpracování – nyní jako Nová hračka.

Letošní program přinese také TOP 10 nejúspěšnějších francouzských filmů posledních let. Do seznamu byly zařazeny například filmy Portrét dívky v plamenech, Climax, Lola, Život Adèle nebo hudební drama Slavíci v kleci.

Festival vzdá také poctu klasikovi francouzské nové vlny Françoisi Truffautovi, od jehož narození letos uplynulo 90 let. Těšit se můžete na filmové klasiky Nikdo mě nemá rád, Jules a Jim, Ukradené polibky či Poslední metro.

Jubilejní ročník festivalu připomene také 100 let od narození Alaina Resnaise zvláštním uvedením kultovního snímku Loni v Marienbadu. Letošní Fokus je věnován režisérce Maryam Touzaniové, festival uvede oba její celovečerní filmy - celovečerní debut Adam, který byl marockým kandidátem na Oscara, i její druhý celovečerní snímek Modrý kaftan.

Filmy jsou promítány v originálním znění s českými titulky.

Více informací k programu najdete na stránkách Festivalu francouzského filmu.