Slovo „Vypadáváš“ odkazuje na jedno z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí zprostředkovávaná technickými možnostmi internetu. „Je to upozornění na slabé připojení, na technické obtíže, které negativně vstoupily do komunikace umožněné technologiemi. Zároveň tím narážíme i na vypadávání ze společenského systému, se kterým se spousta lidí začala v průběhu pandemie z různých důvodů potýkat,“ uvedl k hlavnímu festivalovému tématu ředitel Ondřej Kamenický.

Téma „Vypadáváš“ reflektuje i letošní hlavní festivalová kategorie s totožným názvem. Kromě toho festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět) a dalších čtrnáct tematických kategorií. Těšit se můžete i na tři nové - Ruský standard, Sex náš vezdejší a Stáří vpřed!

Prvních deset festivalových dnů od 10. do 19. května patří proudu živých debat Jeden svět živě. Představí čtyři debaty denně, které budou streamované na sociálních sítích festivalu a na nově vzniklé platformě Jeden svět online.

Denně se tak můžete odkudkoliv připojit k dopolednímu vzdělávacímu bloku “Jeden svět vzdělává“, který je pro všechny zdarma a bez předchozí rezervace. Na odpolední a večerní projekce dokumentů následované debatami s filmovými tvůrci a tvůrkyněmi a s odborníky a odbornicemi na danou oblast jsou nutné vstupenky.

Deset dní debat a filmů završí vyhlášení oceněných snímků, které proběhne 19. května od 20:30 hodin. Následně budou všechny filmy 23. ročníku festivalu od 20. května do 6. června ke zhlédnutí na Jeden svět online.

Soutěžní snímky

V mezinárodním klání bude o cenu za nejlepší film a režii letos usilovat deset filmů. Například emotivní běloruský snímek Kuráž zachycující vytrvalost a odvahu tisíců protestujících, kteří volají po změnách a demokracii a narážejí na stejně vytrvalé státní násilí a zatýkání, jímž se Lukašenkův režim snaží urputně udržet u moci. Nebo podmanivě natočený snímek Kubánský tanečník. Film Krtek zase zachycuje fascinující příběh sledující tajného agenta infiltrujícího nejužší špičky severokorejského politbyra. Dokument Sabája ukazuje adrenalinový příběh vysvobozování jezídských žen zotročených tzv. Islámským státem. Příběhům rodičů v Číně, jejichž děti beze stopy zmizely, je věnován snímek uváděný v mezinárodní premiéře O muži, který hledal svého syna.

O nejlepší dokument v České soutěži bude také bojovat celkem deset filmů. Jsou mezi nimi nový film Tomáše Hlaváčka Bydlet proti všem o nedostupnosti důstojného bydlení v Česku a formanovsky laděná doku komedie ze sokolského prostředí Na značky! Snímek Manželství od Asada Faruqiho a Kateřiny Hager, která na sebe upozornila před několika lety úspěšným filmem Děti online. Českou premiéru bude mít na festivalu i poslední film Heleny Třeštíkové Anny, který zachycuje život plný mnoha vzletů i pádů starší charismatické prostitutky. Vedle novinek soutěž představí dokumenty, které zaznamenaly značné festivalové úspěchy v posledních několika měsících. Nejvýraznějším z nich je snímek Nová šichta Jindřicha Andrše, který získal cenu jak na jihlavském festivalu, tak na festivalu v Lipsku.

Jedna z nových kategorií pro letošní rok nese název Ruský standard. Výběr filmů nebyl veden snahou upevnit obvyklé stereotypy o Rusku, ale snahou ukázat, jak Rusové a Rusky žijí dnes, tedy jaký je současný ruský standard. Kategorie Stáří vpřed! na vzorku sedmi dokumentů představuje rozmanité spektrum možností, jak může vypadat život ve vyšším věku.

Více informací najdete na webu Jeden svět