Festival už osmnáctým rokem rekapituluje nejvýraznější počiny nového divadla za uplynulý rok. Malá inventura funguje jako showcase projektů a je první významnou pražskou festivalovou akcí kalendářního roku. Cílem festivalu je podpořit cirkulaci projektů, prezentace české kultury v zahraničí a v neposlední řadě kulturní networking.

Praha žije divadlem

Akce se tradičně koná po celé Praze, scénami letošního ročníku jsou Studio ALTA, Divadlo Archa, PONEC – divadlo pro tanec, Studio Hrdinů, Divadlo X10, MeetFactory, Alfred ve dvoře, Venuše ve Švehlovce, A studio Rubín, DOX+, Palác Akropolis, Divadlo NoD a La Fabrika. Festival dále spolupracuje s Werichovo vilou, Národní galerií, komunitním prostorem Petrohradská kolektiv, Studiem Paměť nebo Cross Clubem.

Jakýmsi meeting pointem pak bude festivalové centrum ve Studiu ALTA, kde je naplánována většina networkingových setkání.

Deset dní, desítky titulů

Poprvé v historii bude festival trvat celých deset dnů a má nejbohatší program za celou dobu své existence. Hlavní festivalový program je tradičně rozdělen do několika sekcí. Sekce Domovské scény představí tvorbu scén, které festival hostí, půjde o celkem osmnáct inscenací jako je Maryša (mlčí) souboru Depresivní děti touží po penězích, netradiční cestopis Ondřeje Štefaňáka s názvem Láska v době globálních klimatických změn či inscenace Hilda Divadla X10.

Mládí vpřed

Festival myslí i na mladé tvůrce, v sekci Nová krev na scéně se představí studenti a talentovaní začínající umělci. Sekce Tažní ptáci pak ukáže tvorbu souborů bez stálé scény, Rezidenti zase etablované tvůrce působící na pražské nezávislé scéně - jako je Cécile Da Costa a její Roselyne.

Ceny za přínos novému divadlu

Letošní ročník bude zahájen ve Studiu Hrdinů slavnostním večerem při příležitosti udílení cen Česká divadelní DNA, které se předávají každé dva roky za mimořádný přínos na poli nového divadla. Kdo ceny získá, se teprve uvidí, dvě trofeje jsou ale již jasné - Cenu za dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla obdrží dvouměsíčník Svět a divadlo, který letos slaví třicet let své existence. Cenu za mimořádnou podporu a prezentaci české kultury v zahraničí získá zakladatelka a ředitelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.