Tématy letošního festivalu jsou (ne)svoboda, (ne)bezpečí a (ne)rovnoprávnost. Prolínají se šesti inscenacemi, sedmou je hudebně-loutkový projekt určený všem divákům od pěti let.

Českými režiséry, kteří budou na festivalu prezentovat své inscenace, jsou Kasha Jandáčková a Štěpán Gajdoš. Z Jihočeského divadla přijedou Události. V dramatu, které pojednává o událostech vedoucích k teroristickému útoku, exceluje Dan Kranich, jenž se na festivalu představí také jako zpěvák dua P/\ST. Domácí inscenací, která bude mít na festivalu pražskou derniéru a vznikla v rámci programu Městských divadel pražských IMAGINE UA, je divadelní projekt o národní identitě a hrdosti Nezlomní ukrajinského režiséra Kostjantyna Žyrova. Magickou i humornou pohádku Město v noci režíroval Štěpán Gajdoš v brněnské Polárce.

Teatr Współczesny ze Štětína uvede částečně dokumentární inscenaci Spartakus. Láska v době moru ukazuje, jak se žije LGBTQ+ teenagerům v Polsku. Měla premiéru v květnu loňského roku a již nyní je fenoménem současného polského divadla. Z Polska přijede také autorská inscenace Andělé v Americe aneb Démoni v Polsku, která ukazuje, jak (ne)svobodně se žije v této zemi ve 21. století.

Slovensko reprezentují dvě „feministické“ inscenace – monodrama Dědina, kde září herečka a mistryně v slam poetry Mária Ševčíková, a Kreutzerova sonáta / Čí vinou?, ve které režisér Pavol Viecha zpracoval (ve své době) skandální novelu o nevěře a také zachytil život manželů Tolstojových, kde byl jeden literární talent nadřazen druhému.

V prostorách divadla je možné zhlédnout výstavu obrazů Alžběty Rajchlové a soch Lindy Wrong, dubnové večery zpříjemní také žánrově různorodé koncerty – rapové duo P/\ST, kapela hrající a milující romskou hudbu O Gadže Bašaven či dvojice ukrajinských hudebníků – akordeonistka a zpěvačka Veronika Pozniak a kytarista Artem Podzniakov.

Program festivalu naleznete v příloze.

Další informace na stránkách Městských divadel pražských.

Vstupenky na festival Nová komedie je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských, nebo on-line na webu. Rezervace vstupenek je možná také e-mailem na rezervace@m-d-p.cz nebo na telefonním čísle 222 996 114.