„Dům plný zázraků“, to je podtitul dvoudenního festivalu Ohromné maličkosti, během kterého na diváky čeká sedmdesát představení třiceti různých produkcí. A to vše ve čtyřech tříhodinových blocích - dvou dětských a dvou dospěláckých.

V programu festivalu, který pořádá časopis Svět a divadlo a jehož letošní ročník je už desátý, najdete loutky, činohru, hudbu, filmy, dílny pro děti. Navíc poznáte nejen místní divadelní sály, hraje se totiž také v kanceláři, v bytech i na dvoře.

Jízdní řád si sestavíte sami

Festival Ohromné maličkosti, pojmenovaný podle krátkých próz britského autora Gilberta Keithe Chestertona, se v minulosti konal nejčastěji v Divadle Na zábradlí, ale i na festivalech 4+4 dny v pohybu a Divadle bez hranic v Českém Těšíně. Letos se akce přesunula do Holešovic. Je specifická tím, že si divák sám sestavuje svůj „jízdní řád“, takže ve festivalových prostorách může trávit klidně i několik hodin naplněných žánrově i druhově rozmanitým repertoárem.

Co se dá stihnout za půl hodiny?

Většina připravených projektů se vejde do půl hodiny, takže toho stihnete opravdu hodně. Na publikum se těší oblíbené Buchty a loutky, Petr Nikl zarapuje ukázku z připravované knihy, Ctibor Turba promítne vlastní animované filmy a v kanceláři divadla uvidíte jedinečný cirkus plyšových medvídků.

A pokud by vám to nestačilo, pohádku vám přečte Arnošt Goldflam, zazní máchovský voice band, představí se loutkové divadlo Lokvar a divadelní spolek Kašpar uvede hru o tom, co bude, až zemře Clint Eastwood… Do Prahy zavítají také hosté z plzeňského divadla Alfa a děti se naučí vyrábět třeba letadélka.

Ohromné maličkosti 2020 finančně podpořilo hlavní město Praha.