Stále populárnější multikina

Podobně jako v jiných evropských metropolích také pražští diváci dávají v posledních letech přednost zážitku v multiplexech. Za cenu vyššího vstupného získáte v multikině dobrý obraz a zvuk i pohodlné prostředí. Vícesálová kina se nacházejí v centru i na okraji Prahy, vždy ale s dobrou dopravní dostupností. Jediné 3D kino IMAX je na pražské Floře.

Tradiční pražská kina

Jednosálová kina, z nichž v Praze je nejznámější Lucerna, se většinou profilují jako artové sály, promítající filmy odchylující se od mainstreamové produkce. Pro svoji pevnou fanouškovskou základnu promítají snímky menších distribučních společností, pořádají tematické festivaly a různé další akce. Mezi taková kina patří například Bio Oko, Světozor, Evald, Aero a Mat, která se formálně spojila do konceptu Osa 9, nazvané podle čísla tramvajové linky, která ke všem míří. V létě k tradičním prostorům přibývají kina pod otevřeným nebem.

Filmové festivaly v Praze

Nejdůležitější filmovou přehlídkou města zůstává Febiofest konaný pravidelně na konci března. Mezi další pražské filmové festivaly patří například Jeden svět, Dny evropského filmu, Fresh film fest, Mezinárodní festival outdoorových filmů, Queer filmový festival Mezipatra, Festival bollywoodského filmu, Filmasia a mnoho dalších. Nejprestižnějším českým oceněním filmařů pak nadále zůstává cena Český lev.