Festival Filmasia, který se od roku 2005 koná každoročně první týden v prosinci v Praze, představuje současnou asijskou kinematografii. Promítá filmy, které se výrazné zapsaly do povědomí diváků na světových festivalech a v kinech po celém světě. Letošní program o devíti projekcích se zaměří na současné filmy, nové filmaře a filmařky, obnovená díla klasiků i jihokorejské novinky.

Hlavním tématem festivalu je oslava 25 let hongkongského filmu s názvem Making Waves – Navigators of Hong Kong Cinema. Program odstartuje česká premiéra komedie Legenda o pálivém mistrovi v kině Lucerna 1. prosince. Hlavním hostem festivalu bude významná hongkongská filmařka Mabel Cheung. Do Prahy přiveze svůj nový dokument Mému devatenáctiletému já, který soustředí na příběhy mladých žen v současném Hongkongu, a v restaurované verzi uvede Podzimní příběh, který v roce 1988 získal cenu za nejlepší film roku na Hongkongkých filmových cenách.

Program festivalu doplní výstava fotografií čtyř filmových fotografů– Jupitera Wonga, Wonga Wai-Luna, Quist Tsang a Sharon Salad. Ti za posledních 25 let zdokumentovali svými fotografiemi téměř dvě stovky lokálních filmů. Každý z nich pak vypráví jedinečný příběh hongkongské kinematografie prostřednictvím nového uměleckého rozměru a zaujetí.

Kompletní program festivalu je k dispozici na webových stránkách filmasia.cz.