Za první republiky byla česká kulturní obec výrazně frankofonně orientována. Dlouhá léta sovětské okupace tuto tradici přerušila a dnešní kultura je zaměřena spíše anglofonně. Snahy představit českému publiku také jinou dramatiku má festival německého divadla a právě také festival Sněz tu žábu, který už pět let přiváží českému publiku to nejzajímavější ze současné frankofonní dramatiky.

Na programu přehlídky Sněz tu žábu jsou jak hostující zahraniční inscenace, tak scénická čtení do češtiny přeložených frankofonních her. Na festival tradičně přijíždějí i autoři, aby s diváky vedli diskuze nad současnou dramatikou.

Timon, Titus a dluhy

Hlavním hostem pátého ročníku festivalu, který se odehraje v pražském Studiu ALTA, bude francouzská inscenace Timon/Titus režiséra Davida Czesienskiho a hereckého kolektivu OS'O. Hra je sice inspirována shakespearovskými hrdiny Timonem Athénským a Titem Andronikem, jde ale o kolektivní dílo, projevující se jak sevřeností v precizních vztazích mezi herci na jevišti, tak dramaturgickou hloubkou. 

Tématem první čistě činoherní inscenace, která se kdy na festivalu představí, je dluh, na který mladí tvůrci pohlíží ve všech možných významech: od finanční krize Evropské unie, až po napjaté emoce ve vztahu s prarodiči.

Francie a Kanada českýma očima

Další linií festivalu jsou scénické skicy, kdy mladí čeští režiséři divákům přiblíží dva poprvé do češtiny přeložené frankofonní dramatické texty: experimentální scénickou báseň Namaran francouzské herečky a dramatičky Laury Tirandaz a „retro“ komedii Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí cenami ověnčeného Kanaďana Oliviera Sylvestreho.

Doprovodný program

Krom divadelních představení je tu další rozsáhlý program - tři dny festivalu jsou opravdu nabité k prasknutí. Diváci se budou moci zapojit do diskuzí či workshopů, nachystaný je třeba konverzační rychlokurz francouzštiny, kurz psaní pro divadlo pro veřejnost či masterclass workshop s ředitelkou spřízněného pařížského kulturního prostoru Anis Gras Catherine Leconte.

Po celou dobu festivalu si můžete v ALTĚ také prohlédnout výstavu vzniknuvší z projektu Korespondence, ve kterém si francouzský a český umělec vyměňovali dopisy a plnili navzájem zadávané „úkoly“, aniž by si vzájemně rozuměli.