První premiérou bude 9. září Pěnkava s Loutnou dramatika Antonína Přidala, která vzniká pro malou scénu Zkušebny. Vynikající český básník, literát, překladatel (překládal například Learovy slavné limeriky nebo Rostenovu knihu Pan Kaplan má třídu rád) a dramatik Antonín Přidal (1935 – 2017) napsal komorní drama Pěnkava s Loutnou v sedmdesátých letech. Příběh tak vyjadřuje jeho vlastní pocity, kdy odmítl kolaborovat s normalizačním režimem. Smutnými hrdinkami jsou dvě potulné zpěvačky, které svedou temný souboj o vlastní duše s podivnou stařenou.

V inscenaci Kateřiny Duškové hrají Antonie Talacková a Jana Kotrbatá, protihráčkou jim je Regina Rázlová.

Milostná romance Karla Čapka

Druhou novinkou je adaptace jednoho z nejzajímavějších příběhů 20. století, Českého románu Olgy Scheinpflugové. Dramatizace Jana Vedrala zavede diváky do období vzniku samostatného Československa, bojů a proher první republiky – a to prostřednictvím milostného příběhu Olgy Scheinpflugové a Karla Čapka, který mladičkou herečku okouzlil, když jí bylo 17 a jemu 30 let.

V režii Radovana Lipuse se ve velké jevištní podívané představí Simona Postlerová, Andrea Elsnerová  a Jana Kotrbatá nebo Tereza Císařová v roli Olgy v různých fázích života, Jan Šťastný jako Karel Čapek anebo Petr Kostka jako prezident Masaryk. Premiéra se uskuteční 11. září.

Lambora jako Nikola Šuhaj

Poslední podzimní novinkou je legendární muzikál Balada pro banditu Milana Uhdeho a Miloše Štědroně. Herecky, pěvecky a pohybově náročný part zbojníka Nikoly Šuhaje, titulní role Uhdeho a Štědroňovy slavné Balady pro banditu, která se od svého prvního brněnského uvedení v sedmdesátých letech minulého století stala klasikou, je další výraznou výzvou a příležitostí pro Marka Lamboru.

V režii Juraje Deáka dále hrají Tereza Císařová anebo Michaela Tomešová jako Eržika, Igor Bareš, Kateřina Brožová, Tomáš Pavelka a další. Píseň Zabili, zabili a mnohé další budou na Vinohradech znít od 2. října.