Tracy Letts (1965) začínal jako herec ve slavném chicagském divadle Steppenwolf Theatre. V roce 1990 byl jedním ze zakladatelů improvizační divadelní skupiny Bang Bang Spontaneuous Theatre, která se brzy proslavila na celém území USA. A o rok později napsal svou první divadelní hru Zabiják Joe (Killer Joe), která šokovala svým černým humorem, amorálností postav i vulgárním jazykem.

Hra slavila úspěch na festivalu experimentálního divadla Fringe Theatre v Edinburku a suverénně se zařadila do právě vznikajícího proudu tzv. coolness dramatiky. U nás ji hrála celá řada divadel, asi nejslavnější inscenací byla ta režiséra Michala Langa v Činoherním klubu, kde si hlavní roli zahrál Michal Dlouhý.

Nositel mnoha cen

Dnes je Letts jedním z etablovaných amerických dramatiků a jeho hry si získávají přízeň publika i divadelní kritiky. Za hru Srpen v zemi indiánů (August: Osage County) získal v roce 2008 Pulitzerovu cenu i Cenu Tony. Tuto hru u nás uvedlo Národní divadlo. 

Nově byla do češtiny přeložena i jeho hra The Minute, čeští diváci ji uvidí jako Protokol. Světovou premiéru měla v listopadu 2017 v Chicagu a také ona byla nominována na Pulitzerovu cenu.

Hořká politická komedie

Novinka Tracyho Lettse odhaluje jedno špinavé a jedno ještě špinavější tajemství - je to hluboce pesimistická, podivná temná komedie ze zákulisí politiky jednoho malého městečka. Odehrává se na zasedání městské rady, jedná se o přípravě městských slavností, ale také o fotbale, parkování a architektonických plánech. Prostě regionální politika v kostce. Nový člen rady Peel chce navíc vidět zápis z minulé schůze…

Nejnovější divadelní hra amerického dramatika Tracyho Lettse není pouze skvěle napsanou hořkou komedií o lokální politice, ale věnuje se obecněji mechanismům tzv. „rozhodování ve jménu obecného blaha“.

Pražští diváci hru poprvé uvidí na scéně Divadla v Celetné, kde ji v únorových veřejných zkouškách a březnové premiéře uvede spolek Kašpar v režii Filipa Nuckollse. V inscenaci se představí Andrej Jastřaban, Jakub Špalek, Jitka Nerudová, Matouš Ruml nebo Aleš Petráš.