Opera Káťa Kabanová, která měla premiéru 23. listopadu 1921 v Národním divadle v Brně, patří ke stěžejním dílům Leoše Janáčka. Hraje se dnes na všech světových operních pódiích. V Národním divadle byla opera poprvé uvedena rok po světové premiéře v Brně.

Po více než deseti letech od posledního nastudování připravilo Národní divadlo novou inscenaci. Jejími tvůrci jsou hudební ředitel Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink a španělský režisér Calixto Bieito, známý svými radikálními interpretacemi klasických oper.

„Myslím, že Káťa je z Janáčkových oper vůbec nejpřístupnější. Jde až o pucciniovsky krásný příběh, který je koncentrovaný v devadesáti minutách, nádherně instrumentovaný. Jedná se o esenci dramatu hlavní představitelky, i když Janáček každou z dalších postav neobyčejně dobře vypointoval. Navíc máme výborné pěvecké obsazení a Orchestr Národního divadla je také ve výborné formě," uvedl Kyzlink.

V roli Káti se představí Alžběta Poláčková nebo Petra Alvarez Šimková, v dalších rolích Jiří Sulženko, František Zahradníček, Peter Berger, Eva Urbanová, Yvona Škvárová, Jaroslav Březina nebo Štefan Margita.

Podrobnější informace o opeře, včetně možnosti nákupu vstupenek zde.