Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích má dlouhou historii. Divadlo tu bylo již v roce 1764, kdy se zde začalo hrát německy. V roce 1819 se otevřela nynější budova (od té doby mnohokrát přestavovaná, nejrozsáhlejší přestavba byla dokončena roku 1990). 

První česká hra se tu odehrála roku 1838 (Štěpánkův Čech a Němec, provozovaná ovšem německou společností). Se Zöllnerovou společností zde vystoupil naposledy ve svém životě i J. K. Tyl (ve vlastní hře Chudý kejklíř).

Přehlídka a výlet do Budějovic

V současné době zde hrají tři soubory, činohra, opera a balet, kritika nešetří chválou a diváci chodí. A tak se Jihočeši rozhodli dobýt Prahu, ve které se bude konat Jižní spojka, první divadelní přehlídka Jihočeského divadla v Praze.

Pražským divákům se představí v období od 26. 2. do 11. 3. celkem šest inscenací, z čehož na jednu Jihočeši diváky dovezou z Prahy do Českých Budějovic. Hrát se bude v DISKU, NODu, ABC a ve Foru Karlín. Vstupenky na Jižní spojku jsou již v předprodeji.

Na co se mohou diváci těšit?

Ve výběru je například kouzelná opera Kominíček od Benjamina Brittena, určená nejmenším divákům. Krátká opera z roku 1949 jednoho z nejvýznamnějších britských skladatelů dvacátého století svou svěžestí a hravostí osloví i velké milovníky opery. V první části večera čeká diváky navíc tak trochu kouzelná exkurze do zákulisí divadla, inspirovaná původní první částí opery Kominíček.

V „zájezdní“, budějovické části přehlídky, se představí zajímavé dokumentární drama Elity. To nakukuje do konspiračních bytů, nočních barů i všedního života agentů STB a jejich spolupracovníků, kteří tvořili společenské elity bývalého režimu a kteří díky svým schopnostem a možnostem po listopadu 1989 zůstali na klíčových pozicích české ekonomiky a politiky. Kontroverzní hru napsal jeden z nejvýraznějších českých režisérů Jiří Havelka.

Ve výběru je kromě činohry a opery také balet a to přímo v podání souboru slavného Petra Zusky.

Jak říkají Cimrmani, v Českých Budějovicích by chtěl žít každý. A kdo ne, jistě se rád podívá aspoň na to nejlepší z tamního divadla.