Česká republika patří mezi první země v Evropě, kde se otevírají po koronakrizi pro diváky některé kinosály. Buďte ale připraveni, že se budou dodržovat veškerá bezpečnostní opatření. Prodej lístků do každé druhé řady, mezery mezi každými dvěma sedadly v jedné řadě, zákaz prodeje občerstvení, deinstalace sezení ve foyer, roušky, dezinfekce a upřednostnění on-line prodeje.

Na premiéry si počkáte

Také minimálně do konce května si musíte vystačit převážně s tituly, kterým se zavřela kina díky koronaviru doslova před nosem, které se do kin vracejí nebo do nich míří z internetu a jsou převážně evropského původu.

Ale už teď se můžete těšit. Prvním zásadním hitovým českým filmem po skončení karantény bude totiž očekáváná komedie Ondřeje Trojana s názvem Bourák, s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Na plátna kin se chystá 11. června. Hollywoodské snímky přijdou na řadu až později, distributoři doufají, že v červenci.

A co se hraje teď? Přinášíme vám pár tipů.

Bio Oko

Populární jednosálové kino Bio Oko z roku 1940 sídlící v Holešovicích chystá obnovenou premiéru nejnavštěvovanějšího českého dokumentu historie s názvem V síti. Film zpracovává téma zneužívání dětí na internetu. V kinech se před nástupem koronaviru stihl ohřát jen krátce, rekord v návštěvnosti ale zlomil hned v prvním týdnu.

Kino Pilotů

Vršovické Kino Pilotů uvádí historické drama teprve osmadvacetiletého ruského režiséra Kantěmira Balagova – Vysoká dívka. Snímek oslnil diváky i odborníky na MFF v Cannes a dostal se také do finálního výběru na cizojazyčného Oscara.

Osobní příběh dvou mladých žen se odehrává v troskách rozstříleného Petrohradu. V tomto pekle hledají cestu, jak znovu začít žít mezi ruinami zničeného města. „Uvědomil jsem si, jak málo toho vím o válce a o roli, kterou v ní ženy sehrály,“ říká k filmu sám Balogov, kterého inspirovala kniha laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové - Válka nemá ženskou tvář.

Kino Světozor

Dvousálové premiérové kino Světozor se nachází přímo u Václavského náměstí. Milovníky českých snímků určitě potěší z jeho programu titul Vlastníci. Filmovou konverzační komedii z roku 2019 natočil režisér Jiří Havelka podle vlastního scénáře.

Příběh vychází ze hry Společenství vlastníků, kterou Havelka též napsal a režíroval a uváděl ji divadelní soubor VOSTO5. Představení získalo Cenu Divadelních novin za sezonu 2017/2018 v kategorii alternativní divadlo. A jak sám název napovídá, filmový příběh popisuje schůzi společenství vlastníků jednoho bytového domu. Ti mají různé představy, co s domem udělat a taková jednání nejsou nikdy jednoduchá.