I když kina můžou opět promítat, Kino Evropský dům zatím své filmy i nadále zprostředkovává svým divákům online, takže je mohou díky službě Aerovod vidět z pohodlí svého domova. A zdarma.

Přežil zázrakem?

Na středu 27. května je připravený snímek Hluboko režiséra Baltasara Kormákura, který vychází ze skutečné události. Jde o brilantně natočený film se silným dramatickým příběhem. Příběhem muže, který jako jediný z posádky přežil v roce 1984 potopení rybářské lodi, po šesti hodinách strávených v ledových vodách oceánu se mu podařilo doplavat k pevnině. Poté ještě bos překonal náročnou cestu ostrovem, která ho vedla přes pusté lávové pole.

Že přežil, mnozí považovali za zázrak. Ani lékaři, kteří muže později vyšetřovali, nepřišli s žádným vysvětlením, jak vůbec mohlo jeho tělo tak velký nápor vydržet.

Láska k rodišti

„Film Hluboko je o identitě nás ostrovanů. Je o našich kořenech, o tom, co znamená pocházet ze země, která neskýtá moc vhodných podmínek pro život, ale lidé tam přesto žijí. Člověk se diví, proč se neodstěhují třeba do New Yorku, ale to prostě nejde. Vaše rodiště se stane vaší součástí, nemůžete ho jen tak opustit,“ uvedl o svém filmu vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur, jenž je u nás znám i svým snímkem Severní blata, který na karlovarském festivalu v roce 2007 získal Křišťálový glóbus.

Film Hluboko měl u nás premiéru v roce 2013 a je ověnčený mnoha mezinárodními cenami. Mimo jiné získal jedenáct cen Edda udílených Islandskou filmovou a televizní akademií.