Když v roce 1979 poprvé na plátna vtrhl Šílený Max, všichni hned měli jasno. Australský režisér a scenárista George Miller se tímto svým počinem, který tak vdechl život osamělému bojovníkovi a předznamenal svět po konci civilizace s novými společenstvy, zasloužil o zcela novou podobu postapokalyptických akčních filmů.

Zápis do Guinnesovy knihy rekordů

V prvním díle se divák seznámí s Maxem Rockatanskym (Mel Gibson), který se jako jeden z nejlepších členů policejní jednotky MFP zaplete s drsným motorkářským gangem. Ten se mu stane osudným. Gang ho totiž připraví nejen o parťáka a nejlepšího přítele v jednom, ale i o syna a manželku. A tak se Max pustí do nelítostného boje.

Navzdory tomu, že byl snímek natočen s omezeným rozpočtem, zaručuje neskutečnou podívanou. Nevídané kaskadérské kousky, různé efekty, automobilové honičky... A to diváky baví. Není proto divu, že hned úvodní díl série trhal návštěvnické rekordy. Dvacet let tak držel rekord v Guinnessově knize rekordů jako film s největším poměrem tržby/náklady.

Pro milovníky veteránů

Mimochodem, film musí dělat radost i milovníkům veteránů. V Šíleném Maxovi se totiž v plné parádě představí třeba Fordy Falcon XB z roku 1974, které původně sloužily u policie, jako taxík v Melbourne byl zase využíván další vůz – Falcon XA z roku 1972.

A ještě jedna perlička. Při natáčení prvního dílu bylo zničeno 14 aut, včetně modré dodávky Mazda Bongo, která patřila samotnému režisérovi. Ta byla zdemolována hned v úvodní honičce.

Čtyři díly, šest Oscarů

Po prvním díle následovala další neméně úspěšná pokračování. Diváci se v roce 1981 dočkali Šíleného Maxe 2 – Bojovník silnic, o čtyři roky později se na plátnech kin objevil  Šílený Max a Dóm hromu. A z trilogie se stal fenomén.

Poslední díl – Šílený Max: Zběsilá jízda - vznikl až v roce 2015. Tak dlouhý odstup však na dějové lince nic nezměnil. Režisér opět příběh zasadil do světa bojovníka silnic Maxe Rockatanskyho, kterého pronásleduje jeho pohnutá minulost. A Max je stále přesvědčen, že přežít může jedině tak, že se vydá na osamělou pouť. A za ni film získal šest Oscarů ve vedlejších kategoriích.

Přijďte si vychutnat zběsilou jízdu Šíleného Maxe i vy!