Velké projekční plátno na střeše multifunkčního sálu, čistý zvuk do sluchátek, osvěžující drinky a filmy, které hned tak někde neuvidíte. Přesně na tohle láká DOX své diváky.

A na jaké filmy se zde můžete každou prázdninovou středu od jednadvaceti hodin těšit? Na samé pecky. Program kina Evergreen je totiž sestavován ve spolupráci s MFF Praha – Febiofest.

Z polepšovny do víru velkoměsta

Příští středu například můžete do DOXu zajít na skvělý dokument o životě a tvorbě Boba Dylana. Tohoto devětasedmdesátiletého amerického písničkáře, hudebníka a umělce, jehož rodné jméno zní Robert Allen Zimmerman, asi netřeba představovat. Přes padesát let totiž významně ovlivňuje a mění kulturu a právem ho proslulí kritici považují za největší osobnost populární hudby.

Jaká byla jeho cesta za slávou? Pochází z rodiny židovského obchodníka s elektrospotřebiči. Už ve čtyřech letech ukázal, že jím cloumá talent pro hudbu. Na oslavě Dne matek si totiž jedním dupnutím zjednal ticho, aby mohl své babičce zazpívat píseň Some Sunday Morning.

O pár let později se pak už více než škole věnoval rokenrolu a biografu. Jeho otci se synova rebelie nelíbila, a tak ho po několika hádkách poslal do polepšovny. V osmnácti si pak mladík sbalil kufr, změnil si jméno na Bob Dylan a odešel do Minneapolis, kde se naučil flámovat, okouzlovat dívky a hlavně si zamiloval folkovou hudbu. Později se přesunul do New Yorku.

Grammy, Zlatý Glóbus i Oscar

Dylanovi se brzy podařilo proniknout do folkové komunity. Hrál, kde mohl, neustále se učil, a dokonce začal hltat i literaturu a poezii. Nahrál několik alb a jeho hvězda rostla a rostla…

O velikosti jeho génia hovoří i to, že se pyšní mnoha hudebními oceněními, mezi nimiž nechybí prestižní Grammy, Zlatý Glóbus a Oscar. Také byl uveden do Rockandrollové síně slávy, Naschvillské písničkářské síně slávy a Písničkářské síně slávy. A to není zdaleka vše. Bob Dylan je rovněž držitelem Nobelovy ceny za literaturu a bývalý prezident Spojených států Barack Obama mu udělil i nejvyšší civilní vyznamenání USA – Prezidentskou medaili svobody.

V kůži Dylana šest herců

Životopisné drama Beze mě: šest tváří Boba Dylana, které v roce 2007 natočil režisér Todd Haynes, je pojaté netradičně. Mapuje Dylanovu celou hudební kariéru od akustických počátků, přes drogové experimenty v šedesátých letech, po křesťanské období let sedmdesátých a osmdesátých. Film nezapomíná ani na muzikantův osobní a veřejný život.

Jednotlivé Dylanovy životní etapy ztvárňuje šest různých herců odlišného věku, pohlaví, rasy i národnosti. Boba Dylana tak představuje mladý britský herec Ben Whishaw, ale také Heath Ledger, Christian Bale a Richard Gere nebo čtrnáctiletý broadwayský zpěvák Marcus Carl Franklin i herecky všestranná Cate Blanchettová, která za svůj výkon získala Zlatý glóbus a byla nominována na Oscara.