Rozsáhlé prostory nádvoří Kasáren Karlín slouží již druhým rokem od června do září jako místo letního kina. To tak doplňuje dramaturgii klasického kina, jež zde také funguje, jen nabízí i trochu odlehčenější program.

Na sezónu 2020 zde nachystali domácí klasické a zahraniční kultovní tituly ve spolupráci s Velvyslanectvím Spojených států amerických a Americkým centrem, v nabídce najdete také exotičtější nebo náročnější filmy.

Mezi westernem a sci-fi

Ve čtvrtek 23. července si například přijdou na své milovníci náročné kinematografie. Ultimátní zážitek slibuje film Bacurau, který je brazilské provenience a na loňském festivalu v Cannes získal Cenu poroty. Jde o směsici westernu a sci-fi, odehrávající se v městečku Bacurao v brazilském vnitrozemí, jehož svérázní obyvatelé čelí vnější hrozbě.

Nahraný dokument pobaví

Další snímek je z kategorie muckumentů – tedy falešné dokumentární tvorby. Jmenuje se Král Belgičanů a k vidění bude 25. července. Jde o původní scénář režisérů Klebera Mendonci Filha a Juliana Dornellese, který dokumentárním stylem sleduje odyseu belgického krále, jenž se na státní návštěvě v Istanbulu dozví, že se jeho země rozpadla a musí se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že vzdušný prostor je kompletně uzavřen a komunikace nefunguje, a tak král s bizarními společníky prchá v utajení přes Balkán…

Kultovní americká klasika

Asi divácky nejméně náročným snímkem červencové nabídky je americká klasika z roku 1955 Rebel bez příčiny, film, který udělal hvězdu z Jamese Deana i jeho partnerky Natalie Woodové. Tento snímek režiséra Nicholase Raye se jako jeden z prvních zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. K zařazení mezi kultovní snímky kromě nesporné kvality vedla i předčasná tragická smrt hlavního představitele, který se v roce, kdy byl film uveden, zabil ve svém kabrioletu.