Novinkou ročníku 2022 je premiéra inscenace Macbeth v režii Jakuba Krofty. Slavnosti zahájí 28. června. Jde zřejmě o nejtemnější příběh z pera Williama Shakespeara. Hluboký středověk v legendami opředeném Skotsku. Nikdy nekončící se bitva. Svět, ve kterém věštba definuje realitu větší silou než racionální úsudek. Strach, toxické vztahy, a především neukojitelná touha po moci, která způsobí katastrofu – to vše provází hlavního hrdinu na jeho posledním ďábelském tažení. Slavná Shakespearova tragédie klade znepokojivé otázky směřující i do našich časů. Kým je Macbeth 21. století? Kam až sahají hranice našeho strachu? Jak vysokou cenu jsme ochotni zaplatit za relativní klid a pohodlí? Jsme stále schopni racionálně přemýšlet? Je vůbec možné zastavit zlo?

Nebudou chybět oblíbené hry z let minulých, mimo jiné Hamlet, Zimní pohádka, Mnoho povyku pro nic. Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, loňské premiérové představení Bouře. Kdo neviděl komedii Mnoho povyku pro nic, má letos poslední příležitost, Menzelova veselohra se totiž po devíti letech loučí.

Organizátoři Letních shakespearovských slavností nezapomínají ani na diváky nadšené z her v angličtině, dva večery budou patřit souboru Guye Robertse Prague Shakespeare Company.

Na návštěvníky letos čeká kromě divadelního zážitku poprvé zcela netradičně i zážitek hudební. Na Koncertě pro Mr. Shakespeara zazní známé citáty ze Shakespearových her v překladu Martina Hilského a písně v češtině i v anglickém originále v podání známých zpěváků a herců. Uslyšíte například Jitku Čvančarovou, Davida Matáska, Miroslava Etzlera, Richarda Tesaříka a řadu dalších. O hudební doprovod se postará Kapela osamělých srdcí Williama Shakespeara (William Shakespeare´s Lonely Hearts Club Band).

Představení se budou konat jednak na letní scéně před Míčovnou v Královské zahradě Pražského hradu, jednak v Lichtenštejnském paláci (HAMU) na Malostranském náměstí. Slavnosti potrvají do 2. září.

Podrobný program a vstupenky na stránkách: www.shakespeare.cz.