Divadlo vzniklo na konci padesátých let. Jeho slavnou érou ale byla léta šedesátá, spjatá právě krom jiných umělců s Václavem Havlem, který zde začínal jako kulisák a později působil jako dramaturg a dramatik (jako uvaděčka tu pracovala i Olga Havlová). Šlo o slavnou éru režiséra Jana Grossmana, který v roce 1963 uvedl první premiéru hry Václava Havla Zahradní slavnost, po ní následovalo Vyrozumění a Ztížená možnost soustředění.

Divadlo za normalizace

I když se divadlu dostalo velkého uznání doma i v zahraničí, zdejší angažmá Václava Havla a Jiřího Grossmana skončilo v roce 1968, a to nejen z důvodu vnitřní krize v souboru.

70. léta se nesla ve znamení spolupráce s režiséry filmové nové vlny, kteří nesměli pracovat na Barrandově – šlo o jména jako Herz, Menzel, Jireš, Kačer, Rajmont, později nastoupil další režimem diskriminovaný režisér - Evald Schorm, který spolu s herci Karlem Heřmánkem, Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem vytvořil další slavnou éru. A v roce 1989 se vrátil i režisér Jan Grossman, který zemřel náhle v roce 1993…

Noc divadel na téma svoboda

K pohnuté minulosti divadla se vrací i letošní tradiční Noc divadel, která připadne na sváteční listopadový víkend. Divadlo Na zábradlí pro tuto mimořádnou příležitost připravilo scénické čtení s názvem Nad dopisy diváků (od roku 1989 po současnost). Herci Jiří Vyorálek, Jana Plodková, Václav Vašák, Magdaléna Sidonová, Petra Bučková a Kateřina Císařová budou 16. listopadu v 21:30, 22:00, 22:30 a 23:00 a 17. listopadu v 17:00, 18:00, 19:00 a 20:00 hodin číst dopisy diváků zaslaných divadlu od konce revolučního roku 1989, často přetékající nenávistí, nekulturností a zlobou.

Režie celého večera se ujal Jan Mikulášek, jeho výtvarné podoby scénograf Marek Cpin. Vstup na všechna scénická čtení je volný.

Evropské dějiny v kostce

16. listopadu bude navíc na programu Europeana, která se také týká pohnutých nedávných dějin, tentokrát v širším kontextu. Inscenace vychází ze stejnojmenné knihy Patrika Ouředníka. Výtvarně výrazně stylizovaná hra líčí evropské dějiny dvacátého století s nadhledem, humorem i sžíravou ironií. Banality i klíčové okamžiky zde dostávají stejný prostor a výsledkem je nový pohled na naši minulost. Skrze humor, ironii, mystifikaci i přesná fakta vyvstává bizarní svědectví o světě dvacátého století.

Kniha Patrika Ouředníka zvítězila v anketě Lidových novin o nejzajímavější knihu roku 2001, byla nominována na cenu Magnesia Litera 2001 za beletrii a přeložena do více než dvou desítek jazyků. Inscenace se úspěšně hraje již několik let a divadlo s ní vyjelo na celou řadu divadelních festivalů.

Slavit se bude také v Londýně

Oslavy 30. výročí sametové revoluce pro soubor Divadla Na zábradlí nekončí v Praze, soubor se podívá také do Velké Británie, v jejíž metropoli oslavy vyvrcholí hostováním na festivalu Czech Velvet 1989 – 2019, kde zahraje oceňovanou hru ze života svého bývalého kulisáka a autora nazvanou Velvet Havel. Festival, za kterým stojí londýnské České centrum, nabídne návštěvníkům řadu akcí prezentujících český film, hudbu, divadlo a výtvarné umění, vztahující se právě k revolučnímu roku 1989. Představení Velvet Havel, hrané s anglickými titulky, je na programu 21. listopadu ve slavném kulturním centru RICH MIX v londýnské čtvrti Shoreditch.