Festival každý únor přibližuje nejen Pražanům to nejlepší z nového divadla za loňský rok. Letošní nabitý program je rozdělený do několika sekcí.

V rámci Domovských scén představí tradičně to nejlepší z programu stálých scén. Tady se divák může těšit na třiadvacet kusů: Žlutou tmu multimediálního umělce Petra Nikla, ale také nejnovější představení Lenky Vagnerové, Wariot Ideal, Spitfire Company, Divadla Continuo, Miroslava Bambuška, Petry Tejnorové, souboru Depresivní děti touží po penězích a dalších.

Propojení se světem

Malá inventura má letos navíc hosty z Berlína a novou programovou sekci Residents. V rámci této novinky se představí zahraniční umělci žijící u nás, a k nim naopak ti čeští, žijící v zahraničí. Festival tak propojuje divadelní profesionály z Česka s těmi ze zahraničí.

Letos přijede přes sto hostů a mezi nimi zástupce divadelních scén například Řecka, Itálie, Francie, Polska, Litvy či Izraele. Za zhlédnutí stojí určitě práce Everywhen tvůrčího kolektivu Soňa Ferienčíková, Mária Júdová a Alexandra Timpau, anebo osobitý remake kultovního hororu El Santo bojuje proti upířím ženám v interpretaci mexické performerky Cristiny Maldonado s názvem Telekinetic Assault Group.

Nová krev a soubory bez scény

V sekci Nová krev se představí studenti a začínající umělci, Tažní ptáci (tedy sekce pro soubory bez stálé scény) uvedou například „existenciální horor“ Rain Dance 2.0 skupiny Handa Gote research & development, dále Pustinu podle slavného modernisty T. S. Eliota v režii Jana Nebeského – anebo představení Poutníci po hvězdách režisérky Hany Strejčkové, které vzniklo ve spolupráci s dětmi uprchlíků a je primárně určeno právě dětem.

Mezi Prahou a Berlínem

Nejvýraznější novinkou je sekce PRALIN, tedy Praha – Berlin, která nabídne v české premiéře pět představení umělců z Berlína. Pražanům se představí Claire Vivianne Sobottke a její kus Strange Songs, vyznamenaný na vídeňském ImpulsTanz cenou diváků, anebo performerka a „robotka“ Lori Baldwin, která bude pod hlavičkou Tick tock the Timeline Clock odpovídat divákům na otázky ze života. Do světa mechanického divadla pro jednoho diváka zavede pak návštěvníky Theaterautomat umělecké skupiny Pragmata.

Festival kromě Prahy probíhá také v regionech, to nejlepší z pražské verze nabídne Jičín, Jihlava, České Budějovice a Opava.