Za festivalem stojí stejný tvůrčí tým, který už osmnáct let připravuje přehlídku bollywoodských snímků. „Většina diváků vnímá z celé indické kinematografie jen Bollywood. A to mnohdy jen jako něco exotického,“ řekl umělecký ředitel nového festivalu Radim Špaček a dodal: Proto jsme se rozhodli divákům nabídnout možnost seznámit se s filmy, které skutečně reflektují současnou indickou společnost a přitom nerezignují na uměleckou kvalitu.“

4 filmy ze 4 koutů Indie

První ročník festivalu Indie – India během dvou dnů nabídne čtyři snímky ze čtyř různých koutů Indie. Pojítkem mezi těmito filmy jsou obyčejní lidé v těžkých životních situacích. Projekce kromě silných příběhů slibují také záběry Himalájí a gudžarátské pouště.

Akci zahájí rodinný film inspirovaný skutečností - Chuskit, který vypráví příběh dívky, částečně ochrnuté po autonehodě, která se musí z malé himalájské vísky dopravovat do školy.

Druhá projekce – film Hladoví - se zaměří na tabuizovanou lásku mezi dětskou lékařkou a mladým studentem histore.

Dramata

Festival nabídne také drama Napůl vdova, které sleduje počínání zamilovaných novomanželů na pozadí kašmírského konfliktu.

Posledním promítaným filmem pak bude další drama Bouře. Diváka zavede do 70. let minulého století, do zapadlé vesnice v gudžarátské poušti, kde ženy žijí v podřízeném postavení vůči svým mužům. A už po generace mají zakázanou jedinou svou zábavu – tančit. Jak to dopadne?… Snímek získal cenu za nejlepší celovečerní film na 66. indických National Film Awards 2019.

Součástí festivalu bude i typické indické jídlo a čaj.