Specifický festival zaměřený na filmovou produkci spojenou s architekturou se bude promítat v několika městech po celé republice. V Praze uvedou dokumenty doplněné experimentální tvorbou, přednášky a debaty kino Světozor a CAMP.

„Architektura neexistuje bez člověka. Za zdmi staveb i urbanistickými plány se skrývají lidské příběhy, které vybrané snímky odkrývají,“ přibližuje letošní ročník dramaturgyně Martina Freitagová.

Zahájení

Program zahájí ve světové premiéře snímek Making a Mountain. Poznáte v něm příběh dánského studia BIG, který ve svém projektu skloubil spalovnu odpadu s lyžařskou sjezdovkou i horolezeckou stěnou. Po promítání se s diváky online spojí samotný architekt projektu Bjarke Ingels, zakladatel ateliéru BIG, který byl časopisem Time zařazený mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Ve stejném čase bude tento dokument vůbec poprvé veřejně promítán také na prestižním newyorském festivalu Architecture & Design Film Festival a také v rámci Copenhagen Architecture Festival v Dánsku.

Nenechte si ujít

Jaké další filmy byste si neměli nechat ujít? Například Glenn Murcutt: Spirit of Place, který představí cestu Glenna Murcutta, jednoho z nejuznávanějších australských architektů a nositele architektonické Nobelovy ceny.  

Nebo můžete objevit dramatický příběh Ztracený architekt Ernst Wiesner. V něm půjdete zase po stopách významného architekta s československými kořeny, žáka Adolfa Loose, který ovlivnil světovou architekturu.

Ženy v architektuře

„Velký důraz je letos kladen také na výrazné ženy v architektuře, které zůstávaly po dlouhou dobu skryté ve stínu svých mužských kolegů. Inspirativní dokument City Dreamers vypráví příběh o čtyřech osobnostech 20. století - Phyllis Lambert, Denise Scott Brown, Cornelia Hahn Oberlander a Blanche Lemco van Ginkel a jejich inovativním pohledu na roli architektury a města, kde síla komunity převyšuje význam jednotlivých budov,“ odhaluje důležitou část festivalu Martina Freitagová.

V návaznosti se bude promítat také dokumentární portrét Evy Jiřičné nebo snímek Gray Matters o irské designérce a architektce Eileen Gray, jejíž nadčasový nábytek obdivují architekti od 20. století do současnosti.

Music feat. architecture

Výrazným prvkem festivalu bude i program zaměřený na architekturu v hudebních videích. Přichystané budou přednášky a online se s festivalem propojí například Peter Adjay, hudebník a bratr světoznámého architekta ghanského původu Davida Adjaye. Představí jejich společný projekt Music4Architecture a album Dialogues, které zahrnuje deset písní, z nichž některé jsou přímo navržené pro poslech v budovách Davida Adjaye.