Festival otrlého diváka se zrodil v roce 2005, kdy kino Aero poprvé filmovým nadšencům nabídlo odvrácenou stranu filmové historie. Každý další ročník byl lepší a lepší – anebo spíše šílenější a šílenější. 

Čtvrtý ročník poprvé obohatil dvouhlasý simultánní překlad, konkrétně u filmů Hvězdná srážka a Hluboké hrdlo, a od té doby je stálicí festivalu jeho překladatelská a pěvecká hvězda Samantha Bifidus. Dušičkový speciál roku 2013 přinesl další zásadní přírůstek tvůrčímu týmu skrze masky a líčení od Secret Home Lab of Mr. Lanz alias Zuzany Blaštíkové.

Rudá Sonja a japonský děs

Letošní ročník bude opět plný filmových lahůdek. Chystá se třeba kultovně blbá fantasy Rudá Sonja s Brigitte Nielsen, pro opravdové fajnšmekry je tu japonský anime fantasy film Urocukidódži: Legenda o Nadčlověku. Jde o zástupce bizarního žánru japonského temného anime (alias hentai), označovaného s brutální přímočarostí jako „tentacle rape“. Urocukidódži je animovaná adaptace komiksu Tošia Maedy, ve kterém svět rozdělený na říši lidí a říši démonů očekává příchod Nadčlověka, legendárního netvora, který má obě říše spojit.

Film za 48 hodin

Čeští filmaři mají na přehlídce také své zástupce, jedním z nich je krátký film Jindřicha Vrágy a Jana Jacksona Bananocalypse, příběh investigativního novináře, který se probouzí uprostřed lesa, kde má brzy poznat, zač je toho banán. Rozverně otrlý krátký horor vznikl celý - včetně scénáře, veškerých příprav, samotného natáčení a postprodukce - za pouhých 48 hodin v rámci filmové soutěže 48 Hour Film Project Brno.

Hrůza naslepo

Festival otrlého diváka i letos nabízí oblíbenou projekci naslepo. Oč jde? Diváci až do začátku filmu nebudou vědět, nač vlastně přišli. Pokud promítaný titul již viděli, mohou do deseti minut odejít ze sálu, když naopak zůstanou, budou mít po projekci možnost formou dobrovolného vstupného ohodnotit míru svého zážitku přesně takovou částkou, jakou sami uznají za odpovídající. Prostě takové rande s filmem naslepo, na které si prý dramaturgie připravila hvězdně obsazený klenot.