„Vzhledem k omezením spojeným s pandemickou krizí jsme byli nuceni loňský ročník festivalu zrušit, avšak s příslibem, že inscenace přivezeme o rok později. Podtitul letošního ročníku [untitled yet, vol.2] odkazuje jak k neočekávaným událostem loňského roku a s nimi spojeným procesem změn, tak k samotnému procesu vzniku divadelní inscenace, kdy až do posledního momentu zkoušení může být dílo neuzavřené i nepojmenované,“ popisuje dramaturg festivalu Jan Jiřík.

Festival zahájí 5. října světová premiéra filmu Vidět Salisbury, který vznikl s týmem a herci Divadla pod Palmovkou v režii Michala Langa. Filmová verze satirické hry současného ruského autora, liberálního publicisty, scénáristy a populárního rozhlasového a televizního moderátora Viktora Šenderoviče mrazivě vtipným způsobem reaguje na pokus dvou agentů ruské tajné služby otrávit Skripalovy v britském Salisbury. Na slavnostní premiéře bude přítomný i autor.

Divadelní část festivalu otevře 15. října litevský soubor Operomanija experimentální soubor věnující se nové opeře. Nenechte si ujít inscenaci Alfa v režii oceňované divadelní režisérky a vizuální umělkyně tvořící pod uměleckým pseudonymem Dr. GoraParasit.

V úterý 19. října bude na hlavní scéně uvedena autorská inscenace Tomáše Dianišky 294 statečných. Doku-fikční hra podle skutečné události o zákulisí největšího hrdinského činu našich dějin.

Večer 21. října bude patřit inscenaci Zlatý drak. Tragikomedie z thajsko-čínsko-vietnamské restaurace a kruté road movie vytrženého zubu. Jedna z nejúspěšnějších Schimmelpfennigových her se v režii oceňované rumunské režisérky Catincy Drăgănescu stává fantaskním snem i nepříjemnou noční můrou z periferie naší společnosti.

V úterý 26. října se na libeňské scéně představí prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča s inscenací Pískoviště polského dramatika Michała Walczaka.

Festival uzavře 29. a 30. října Antikvariát v podání Občanského sdružení Pravda a láska. Základem inscenace je historie známého bratislavského antikvariátu Steiner – a zejména pak události odehrávající se na počátku 40. let 20. století, tedy během existence Slovenského státu.

Součástí doprovodného programu budou diskuse s tvůrci po skončení každého představení a přehlídka dokumentárních filmu ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu.