Kino Světozor, které se nachází jen pár metrů od Václavského náměstí, se ve své projekci zaměřuje především na kvalitní evropský a mimoevropský film a uvádí výhradně uměleckou filmovou tvorbu. Každé pondělí zde navíc patří dokumentárním filmům, které jen tak někde neuvidíte.

Učit

V pondělí 7. září se na plátno chystá snímek od režijně debutujícího Alexe Brendea s názvem Učit. Brendea se v rumunské kinematografii pohybuje jako kameraman už deset let a na svém kontě má tak již několik významných hraných filmů a dokumentů.

O čem dokument Učit pojednává? Je o velmi osobitém transylvánském venkovském učiteli matematiky, který nejenže své studenty vyučuje u sebe doma, navíc ignoruje stávající osnovy. Snímek leccos vypovídá jak o tamním školském systému, tak i o společnosti jako takové.

Zarputilý starší pán se řídí slovy esejisty Constantina Noicy, podle nějž by v ideální škole neměla probíhat výuka, ale studenti by se tam naopak měli chodit osvobodit od tyranie učení. Tento portrétní observační dokument sleduje především dynamiku samotných lekcí, kde se kromě matematiky řeší také problém školství a kde učitel vystupuje jako otcovská figura.

„Pokud si přejete dosáhnout toho, že něco bude mít hodnotu i za sto let, musíte podle mě nejdřív poskytnout lidem vzdělání,“ cituje k filmu sám rumunský režisér Alex Brendea.

Provinční městečko E

O týden později se na plátně ve Světozoru objeví další vydařený dokument. Odhaluje současné Rusko z pohledu obyčejného lidu ve vesnici, která stále žije z majestátní minulosti.

Režisér Dmitry Bogolyubov natáčel v malém městě Jelňa na samém západě země, kde po dobu tří let sledoval osudy dvou místních patriotů a jejich blízkých. Místní obyvatelé toto město totiž hromadně opouštějí a ti, kteří zůstali, mají jen málo životních radostí. Jednou z nich je vítězství nad fašismem.