Retrospektivní přehlídku Wendersových hraných, dokumentární i krátkých filmů nepřipravilo kino Ponrepo náhodou. Tento německý uznávaný filmař a producent totiž letos v srpnu oslaví 75. narozeniny!

Přehlídka zároveň uctí i loni zesnulého švýcarského herce Bruna Ganzu, osmého držitele Ifflandova prstenu, připomene rovněž dalšího Wendersova věrného souputníka - rakouského spisovatele Petera Handkeho, který před několika týdny převzal ve Stockholmu Nobelovu cenu za literaturu.

Americký přítel

Mezi Wendersovými filmy, které Ponrepo svým návštěvníkům ještě nabídne, nechybí například trhiller Americký přítel. Diváci uvidí příběh řemeslníka Jonathana, který trpí poruchou srážlivosti krve a je si tak jistý, že brzy zemře. Jednoho dne mu osud do cesty přihraje neznámého Francouze, který dá Jonathanovi nabídku. 250 000 marek za vraždu mafiána…

Nebe nad Berlínem nesmí chybět

Z dalších filmů pak uvidíte třeba V běhu času, Tokyo-GA, či vítězný titul benátského festivalu - psychologický snímek Stav věcí, který vypráví o filmovém štábu, jenž poté, co došel filmový materiál a peníze, uvízl v Portugalsku. Nakonec se režisér vydá do Los Angeles pátrat po nezvěstném producentovi filmu.

Na přehlídce samozřejmě nesmí chybět nejslavnější Wendersův film Nebe nad Berlínem z roku 1987, jehož melancholické pojetí umocňuje kamera Henriho Alekana a herecká i hudební účast Nicka Cavea. Děj snímku se odehrává v Berlíně a vypráví o dvou andělech a jedné cirkusové artistce.

Nejnovější film o rozdílech mezi mužem a ženou

Cyklus zakončí nejnovější film tohoto německého filmaře Krásné dny v Aranjuez, který je působivým vhledem do rozhovoru muže a ženy o jejich sexuálních zkušenostech, dětství a vzpomínkách, podstatě léta a rozdílech mezi nimi. To vše rovněž podkresleno hudbou Nicka Cavea.