Dramatizace Topolova románu, který je mimo jiné charakteristický košatou narativností plnou fatálních zvratů a dílčích epizod, je dílem režiséra a uměleckého šéfa Divadla Kámen Petra Oda Macháčka. Ten pro inscenaci zvolil jeden z fragmentů Topolovy poetizující prózy, milostný motiv z Posázaví.

„S Citlivým člověkem jsem se potřeboval nějak vyrovnat, nějak se v něm hrabat. Román není možné převzít na divadlo; rozbili jsme ho tedy a část střepů dali dohromady spolu s našimi vlastními běsy a radostmi,“ vysvětluje režisér a autor adaptace.

Adaptace Topolova románu

Divadlo Kámen inscenací S citem navazuje na dramaturgii inspirovanou výraznými díly současné literatury (dříve divadlo sáhlo například po Pelevinově Svaté knize vlkodlaka). Tentokrát si vybralo román Citlivý člověk, který vyšel před dvěma lety a způsobil literární senzaci. Jeho hrdinové, kočovný herec Táta se svou alkoholickou ženou a dvěma synky, křižují Evropou, aby se pokusili nalézt staronový domov na březích Sázavy.

Dobrodružný román ze současnosti se dotýká v zemité grotesce témat, jako jsou víra, stárnutí, smysl života, sebevražda, láska, rodičovství. K nim přidává témata současná, ale to vše s brutální nadsázkou.

Fragmentace myšlení jako hlavní téma

S citem ale nepředstavuje adaptaci celého Topolova románu, tvůrci si vybrali jedno téma. „Řešíme mimo jiné téma, které je v knize jaksi hrozivě implicitní: fragmentaci myšlení, která nás všechny v dnešní době zajímavým způsobem zasahuje. Nebereme ji jako tragédii, spíše jako fenomén hodný pozornosti,“ říká Macháček, který už pro Divadlo Kámen zrealizoval kolem 30 inscenací a je Osobností roku 2013 festivalu ...příští vlna/next wave...

V hlavních rolích nové inscenace se představí Lucie Zachovalová, Lenka Chadimová, Olga Ježková a Vladimir Benderski.