Phoenix měl v Národním divadle světovou premiéru v červnu 2021. Inscenaci s Baletem ND stvořili respektovaní tvůrci Douglas Lee, Alejandro Cerrudo a Cayetano Soto. Jejich díla překypující kreativní energií mají být symbolickými Fénixy zítřka.

První z autorů Alejandro Cerrudo působil v souborech Victor ullate Ballet, Stuttgartský balet a Nederlands Dans Theater 2. Je stálým choreografem Hubbard Street Dance v Chicagu a jeho krátké dílo Paco Pepe Pluto měli diváci také možnost zhlédnout v rámci zmíněného Sametového gala 2019.

Druhý autor Douglas Lee je britský nezávislý choreograf. Jeho díla uvedly v premiéře Stuttgartský balet, Norský národní balet, New York City Ballet, Nederlands Dans Theater a další soubory. Jeho tvorba není neznámá ani v Praze, Mask Duet byl uveden ve Stavovském divadle v rámci listopadového Sametového gala 2019.

Poslední z trojice autorů Cayetano Soto je oceňovaný choreograf, který nastálo pracoval pro kanadský Ballet BC, je ve světě současného baletu originálním hlasem, jenž hovoří odvážným a nevšedním jazykem. Na zakázku tvoří pro různé soubory, například Opera Ballet van Vlaanderen, Ballet du Capitole, Compañia Nacional de Danza, Stuttgarter Ballett, Ballett Zürich nebo Nederland Dans Theater.

Fénix je metaforou znovuobnovení života a zmrtvýchvstání, je symbolem síly, přeměny a obrody. Podle kritiky baletní choreografie skvěle naplňují téma smrti a znovuzrození, neboť nabízejí naději do budoucna, a inscenace „plná rozmanitosti a kontrastů je úchvatnou ukázkou současné tvorby“.