Festival ostravských divadel vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem, ostravská divadla a herci se mezi pražskou kulturní veřejností těší oblibě.

Kdo a kde?

Do Prahy přijede Divadlo loutek Ostrava, Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče a Komorní scéna Aréna.

Ostravská divadla vystoupí v Hudebním divadle v Karlíně, v Minoru, ve Studiu Ypsilon, v Divadle v Celetné a v prostorách multifunkční La Fabriky. 

V off-programu zazní v prostoru Centra současného umění DOX koncert Ostravského centra nové hudby.

Co se bude hrát?

Nabídka je žánrově pestrá, najdete v ní komorní operu, velký světový i komorní muzikál, loutkovou pohádku pro děti a pět činoherních inscenací. Největší ostravské největší divadlo uvede například Čtyřnotovou operu Toma Johnsona a drsnou činohru Ivana Vyrypajeva Opilí. Divadlo Petra Bezruče zase představí inscenaci Heda Gablerová: Teorie dospělosti, současnou parafrázi Ibsenovy klasiky, zajímavé večery slibuje také Komorní scéna Aréna. Přiveze totiž známou černočernou komedii Tracyho Lettse Zabiják Joe i milostnou komedii z období renesance, Machiavelliho Mandragoru.

Hudební experiment v DOXu

Ostravské centrum nové hudby představí v off-programu experimentální světovou scénu. Na koncertě nazvaném Zásadní Xenakis zazní v Centru současného umění DOX tři orchestrální kompozice jednoho z nejvlivnějších evropských skladatelů 2. poloviny 20. století Iannise Xenakise, vše v pražské premiéře.